Учасники виставки.

Слабо були представлені виробники вітчизняної техніки, зовсім відсутні були такі напрями аграрної галузі, як тваринництво та рибництво.

Автор цього матеріалу, крім іншого, є власником одного з сільськогосподарських підприємств Харківщини, а отже, маю багаторічний досвід відвідування аналогічних заходів та вирушив на виставку з метою придбання для потреб свого підприємства зернонавантажувача, соняшникової жатки до комбайна КЛАС та подрібнювача рештків озимої пшениці, який би агрегатувався з тракторами вітчизняного виробництва потужністю 200—250 кінських сил.

Варто зазначити, що інтерес аграріїв до цього заходу значно перевищив прогнозовану організаторами кількість відвідувачів, а от щодо укладених договорів, після спілкування з аграріями, можу сказати, що враження у більшості з них виявилося зіпсованим.

Сьогодні в Україні найбільшими платниками податків серед аграріїв, відповідно до статистичних даних, є сільськогосподарські підприємства з земельним банком від однієї до чотирьох тисяч гектарів землі. Так от для цієї категорії аграріїв практично пропозицій не було. На виставці були представлені знаряддя за ціною та потужністю або для агрохолдингів, або для невеликих фермерських господарств, або й зовсім з натуральним виробництвом.

Тобто АГРО-2021 як найбільша агропромислова виставка України не досягла своєї кінцевої мети, а саме не визначила кон’юнктуру ринку, не сприяла укладанню контрактів між виробниками сільськогосподарської техніки та сільськогосподарської продукції, а у підсумку не показала зацікавленість керівників держави проблемами АПК та селом взагалі.

Такий більш негативний висновок я не адресував би організатору заходу, бо це сьогодні проблема державна.

Підхід, що все до нас було не так та погано, є хибним, а от відсутність сільських доріг, катастрофічне зменшення в селах людей, відсутність кваліфікованих кадрів, бо їх практично ніхто не готує, є сьогодні об’єктивною реальністю. Таке ставлення до галузі, що забезпечує надходження валюти в державу, утримує за рахунок податків ОТГ та займає лідируючі позиції в світі з експорту соняшникової олії, зерна, курятини та іншої продукції є неправильним. Як на мене, з цією миловановщиною час закінчувати.

Тож нічого не купивши та не уклавши жодного контракту, повертаюся додому розбитою вщент дорогою з віршем Кобзаря в думках: «Свою Україну любіть, любіть її .... во время люте, в останню тяжкую минуту за неї господа моліть».

Скептично, залишається лише молитись...

P. S. З 8 по 11 червня на території ВДНГ відбулася 33-тя міжнародна агропромислова виставка АGRO 2021, організатором якої виступило ТОВ «ТД «Промфінінвест».