Інститут з гордістю носить ім’я свого творця — видатного вченого, першопрохідця в низці наукових напрямів, академіка Володимира Філатова. Інститут значно вплинув на становлення вітчизняної офтальмології і зробив великий внесок у розвиток світової офтальмологічної науки.

Наприкінці 2020 року в Інституті ім. В. П. Філатова провели унікальну, першу у світі операцію з видалення внутрішньоочної гемангіоми хоріоідеї великого розміру в 21-річної дівчини. Гемангіоми — доброякісні пухлини. Внутрішньоочні гемангіоми не загрожують життю пацієнта, однак супроводжуються значним зниженням зору і можуть стати причиною розвитку серйозних ускладнень, таких як відшарування сітківки, крововилив у порожнину ока, підвищення внутрішньоочного тиску (глаукома), які зі свого боку можуть призвести до сліпоти. Хірургічно видаляти гемангіоми великого розміру дуже складно через ризик розвитку сильної кровотечі, яку не вдасться зупинити. Тому великі гемангіоми зазвичай видаляли разом з оком.

— Для зниження ризику кровотечі ми скористалися своєю унікальною розробкою — методом високочастотного зварювання біологічних тканин в офтальмології, котрий було розроблено спільно з Інститутом електрозварювання ім. Є. О. Патона НАН України, — каже один з авторів методу проведення операції, лікар, який виконав втручання, доктор медичних наук Микола Уманець.

Завдяки сміливості одеських учених, які не побоялися піти на ризик, молодій пацієнтці вдалося врятувати око. Ця важлива перемога допоможе офтальмологам у всьому світі проводити щадні операції і рятувати очі пацієнтам при гемангіомах хоріоідеї.

Держпремія в галузі науки і техніки

Однією із серйозних проблем, що цікавить фахівців різних профілів, стала проблема посттравматичних стресових розладів (ПТСР). Сучасне життя таке, що більшості людей доводиться жити в умовах хронічного стресу, пов’язаного з військовими конфліктами, пандеміями, втратою роботи, втратами рідних і близьких. Тривалий стресовий вплив або пережите сильне потрясіння можуть призвести до ПТСР. Вчасно виявлене захворювання добре лікується (80% одужання), але в Україні, як, утім, і за кордоном, люди, які страждають від ПТСР, вкрай рідко звертаються по допомогу. Як наслідок, захворювання набуває хронічної форми і виявляється в депресіях (48% випадків), алкоголізмі (52%), спробах суїциду (19%), непрогнозованій поведінці, агресії. Важливо не пропустити момент і не допустити, щоб стрес перейшов у форму, яка стає лікарським діагнозом і потребує серйозної терапії аж до госпіталізації і лікування під постійним наглядом лікарів.

— Сьогодні ПТСР діагностується здебільшого за допомогою спеціальних психологічних тестів і опитувальників, — каже завідувачка відділення запальних патологій ока і мікрохірургічного лікування їхніх наслідків, доктор медичних наук Олександра Зборовська. — Опитувальники, якими раніше користувалися фахівці, сьогодні нескладно знайти в Інтернеті, і можна вивчити правильні відповіді. Як результат, людина, яка перебуває в стані ПТСР, спокійно може «правильно» скласти тест і потрапити на роботу до поліції, підрозділів ДСНС, — тобто туди, де таке неприпустимо. Тому нами було розроблено метод, що дає змогу з аномальних змін діаметра зіниць і руху очей, які відбуваються у відповідь на застосовування подразників, заявляти про наявність у пацієнта ПТСР.

Дослідження пацієнтів — цивільних осіб проводилися в Інституті імені В. П. Філатова, де було обстежено майже 2000 осіб. Дослідження пацієнтів-військовослужбовців — на базі Головного військового клінічного госпіталю в Києві. Під час досліджень ефективність запропонованого методу виявлення ПТСР було повністю підтверджено.

Робота одеських медиків та їхніх колег з Києва отримала Державну премію України в галузі науки і техніки.

— У стані ПТСР сьогодні перебувають і лікарі, котрі працюють в умовах пандемії коронавірусу, і педагоги шкіл та вишів, яким у терміновому порядку доводиться перебудовуватися на онлайн-навчання, та й багато простих громадян, які не знають, що на них чекає завтра, — вважає Олександра Зборовська. — Наші дослідження повинні бути продовжені із залученням психологів і психіатрів з метою розроблення комплексу, доступного для широкого застосування з метою об’єктивної оцінки наслідків стресових ситуацій. Це дасть змогу значно знизити рівень невмотивованої агресії у суспільстві, кількість суїцидальних спроб і складних розладів особистості.