На знімку: одна з експозицій музею в Друхові.

Музей створений ще у 2008 році з ініціативи тодішнього голови Друхівської сільської ради, а після децентралізації старости Раїси Мудрої. Не пошкодуєте, бо тут є на що подивитись. В музеї немає жодного експоната під склом, зате викличе жвавий інтерес, бажання спробувати експонати у дії, як, скажімо, справжній ткацький верстат, коловертку, прядку, рубель тощо.

— Експонати збирали по домівках жителів Друхова Тетяна Булка, Валентина Григор’єва, Тетяна Андрощук, Тетяна Мамчур, — розповідає Раїса Мудра (на знімку). — Ніхто не скупився, бо знали, що в музеї раритети переглянуть не лише мешканці села, а й гості-туристи. Його відвідує щороку більш як півтисячі осіб. А загалом тут 1050, а може, й більше, експонатів. І їх кількість зростає — місцеві мешканці передають їх ще і ще.

Є у музеї глиняні вироби ХІХ століття, предмети побуту та щоденного вжитку ХVІІІ—ХІХ століть, ремісничі знаряддя праці тощо.

— Музей має гарну колекцію поліських рушників кінця XIX — початку XX ст. з домотканої тканини, оздоблені смугами рослинного орнаменту, виконаного технікою гладі, хрестика, мережки; скатертини на стіл, вишиті хрестиком, гладдю та домоткані з мережкою, — розповідає Раїса Мудра. — Всі вони подаровані мешканцями нашого села, за що я їм щиро вдячна. Багато їх передали Марія Григорієва, Людмила Гурин, Світлана Ляховчук. Є в музеї рукописні альбоми, в яких від старожилів записано народні пісні, легенди, розповіді про побут жителів села Друхів.

До речі, на території музею розташована модель криниці з журавлем, чумацький віз, вулики... Опікується цим народним багатством завідувачка клубу Світлана Савчук.

Фото надано автором.