Державні інституції та суди мають бути незалежні не тільки від окремих гілок влади, а й від великого бізнесу. На цьому наголосив Президент України Володимир Зеленський, відкривши другий день Всеукраїнського форуму «Україна 30. Економіка без олігархів». Захід об’єднав представників парламенту, уряду, правоохоронних та антикорупційних органів, міжнародних інституцій та громадянського сектору.

«Тепер усе буде інакше. Усе, що ми хочемо, — це прозорі, зрозумілі, рівні, єдині правила для всієї України. Неважливо, ти маленький підприємець, великий магнат чи іноземний інвестор. Рівні правила для всіх. Усім варто остаточно зрозуміти, що державні інституції та суди мають бути незалежні не тільки від інших гілок влади, а й від великого бізнесу. Політичні партії, засоби масової інформації, державні службовці всіх рівнів, судді, правоохоронці, наглядові ради державних підприємств: усі повинні функціонувати без підтримки та впливу цього великого олігархічного капіталу. Великий бізнес — це нормально. Ненормально — це ставати великим бізнесом, коли ти або незаконно щось береш із бюджету держави, або ти щось не докладаєш у бюджет держави. Ненормально, коли це «щось» вимірюється навіть не мільйонами, а мільярдами гривень», — заявив Володимир Зеленський.

Торкнувшись законопроекту про деолігархізацію, глава держави зауважив: «Ми хочемо країну працюючих правил, працюючих законів, незалежних засобів масової інформації, відкритих та вільних. Саме тому я зробив перший крок, аби демонтувати визначальний вплив олігархів на нашу політику, на життя, на майбутнє Української держави — це законопроект про деолігархізацію. Це фундамент для подальшої нормативно-правової бази, яка поставить на перше місце захист інтересів України і захист усіх платників податків».

На думку ж Першого заступника Голови Верховної Ради Руслана Стефанчука, сила цього законопроекту в тому, що він спрямований не стільки проти самих олігархів, скільки проти їхнього оточення, людей, які створювали їм комфортні умови життя, проходження питань у парламенті, у виконавчій чи судовій владі. Для цього, зауважив політик, запроваджується механізм відкритості: «Якщо ти маєш контакт з олігархом, ти повинен публічно оприлюднити факт цього контакту. Якщо ти підпадаєш і внесений у реєстр як олігарх, ти також маєш цілу низку обмежень».

Крім того, за словами Р. Стефанчука, у законопроекті закладено ще один важливий елемент — спонукання до того, щоб перестати бути олігархами. «Вони мають право і можливість протягом певного періоду позбутися певних активів, впливу на ЗМІ, на політичну складову і займатися великим бізнесом. Це шанс вирівнювання. Взагалі політика, яку ми провадимо, — це політика другого шансу», — зауважив перший заступник глави парламенту, додавши, що це лише перший законопроект, буде також розроблено системні зміни, пов’язані з антитрастовим законодавством, із законодавством про політичні партії, щодо володіння засобами масової інформації. «Тобто це поступові кроки, і ми готові до відкритої дискусії із суспільством стосовно того, як ми бачимо цей процес — позбавлення України олігархічного впливу», — констатував Руслан Стефанчук.