Її експерти буквально під лупою розглядали корупційні практики в різних сферах і проявах.

У доповіді Transparency International зазначається, що на першому місці за рівнем корумпованості перебуває Кіпр (65%), на другому — Словенія (51%), а на третьому — Болгарія, 48% громадян якої заявили, що корупція в країні за останній рік зросла. Болгар засмучує, що країна перебуває серед «лідерів» за всіма секторами, що досліджувалися, а в графі «вимагання» упевнено посідає перше місце. Далі за цим показником — Хорватія і Румунія.

Майже 20% болгар, опитаних експертами Transparency International, зізналися, що в них вимагали хабар чи в них є родичі та знайомі, від яких за різні послуги очікували винагороди. Особливо поширене це явище в галузях охорони здоров’я і освіти, завуальовано можуть зажадати хабар і чиновники різних установ, де громадяни отримують необхідні довідки для пред’явлення іншим чиновникам.

За кілька років життя в Болгарії мені не раз доводилося стикатися з таким явищем: болгари, почувши акцент і розуміючи, що перед ними іноземець, починають винахідливо вимагати вищу плату за ту чи іншу послугу. Тут вважають: іноземець — отже, багатий. 

Що ще прикметно — болгари зізнаються, що бояться подавати сигнали про вимагання. Вони вважають, що здирники часом «діляться» хабарами з начальством, яке їх завжди прикриє.

«Корупція в Болгарії пустила глибоке коріння в політичну та економічну систему країни. Вкрай тривожно й принизливо одержувати ззовні інформацію про існування серйозних корупційних практик, проти яких компетентні державні органи, мабуть, поки що не вживали жодних ефективних дій», — таку заяву зробив прем’єр-міністр Стефан Янев. І не десь в ефірі радіо чи телебачення, а на засіданні Ради безпеки країни. Воно було присвячено санкціям, запровадженим проти громадян Болгарії і 64 компаній Управлінням з контролю над іноземними активами Міністерства фінансів США за так званим «законом Магнітського».

Уряду довелося терміново вживати заходів, спрямованих на мінімізацію ризиків для країни в політичному, міжнародному плані, а також для її економіки від цих санкцій. На засіданні Ради безпеки прем’єр-міністр поставив перед державними службовцями важливе завдання — «відновити довіру до інститутів і нормалізувати міжвідомчу комунікацію, а також налагодити взаємодію із громадянським суспільством». На його думку, це не може відбутися без серйозних змін у роботі болгарської прокуратури, болгарської судової системи, усіх правоохоронних органів країни. «Слід визнати, що вони не справляються зі своїми основними функціями й завданнями, як і з очікуваннями болгарського суспільства на справедливість», — наголосив прем’єр-міністр.