Патріотичне громадське об’єднання Nova Ukrainе, що згуртувало співвітчизників, котрі живуть і працюють у каліфорнійській Кремнієвій долині, організувало і провело просто неба в літньому кінотеатрі містечка Маунтін-В’ю показ сучасного українського фільму «Експропріація» («Екс»). Прем’єра стала можливою завдяки наполегливості в отриманні дозволу від власників авторських прав працівників Генерального консульства України в Сан-Франциско і особисто консула Дмитра Кушнерука.

 

Фільм режисера Сергія Лисенка та сценариста Ярослава Яриша народився з проекту — переможця восьмого конкурсного відбору Держкіно. А сценарій Я. Яриша, в якому панує дух свободолюбної Галичини в переддень Другої світової війни, виборов другу премію на конкурсі «Коронація слова». Тоді ж на нього і звернув увагу режисер С. Лисенко. І ось фільм «Екс» глядачі вже більше року мають змогу дивитися в українському прокаті.

Від організаторів показу глядачі дізналися, що стрічка «Екс» створена на основі реальних подій, які відбувалися в 1932 році в містечку Грудек Ягеллоноський (нині — Городок Львівської області). До речі, серед глядачів були й вихідці з тих країв, які чули про зафільмовані події від своїх батьків та дідів. Саме там, на Галичині, молоді патріотично налаштовані хлопці зі створеної ними Української військової організації (УВО) — ОУН задумали здійснити експропріацію («екс») каси місцевої пошти.

Фактично, таке робінгудство було грабунком із здобутою ними вогнепальною зброєю. На горе, ще й ті гроші виявилися селянськими кооперативними внесками, що викликало велике незадоволення в хліборобів. Але такий небезпечний крок молодих патріотів-підпільників Чорного, Зюка, Явора, Терена, яких зіграли маловідомі артисти Орест Пастух, Роман Кривдик, Василь Колісник та Віталій Гордієнко, мав шляхетну мету — використати кошти на потреби революційної боротьби за вільну Україну. Про це мріяли повстанці-патріоти, які в тих непростих умовах польської сваволі прагнули «підняти червону калину і звеселити рідну Україну». А саме про це мріяли й українські селяни. Цей національний гімн цілком доречно звучить в кульмінаційних кадрах фільму, де біля могили полеглих героїв виникла сутичка між українськими патріотами громади, яка прийшла вшанувати їхню пам’ять, та польськими поліціянтами, котрі розганяли учасників акції. У такий спосіб автори фільму свідомо чи спонтанно показали глядачу часом непрості українсько-польські стосунки в той та й в інший період новітньої історії.

Як і обіцяли організатори прем’єрного показу повнометражного художнього фільму, створеного кінокомпанією Т.Т.М. за підтримки Держкіно, після завершення глядачі мали можливість через мережу онлайн спілкуватися та обговорювати кінострічку з режисером Сергієм Лисенком та оператором Сергієм Михальчуком. Митці відповіли на запитання любителів кіномистецтва, поділилися творчими планами. А організатори показу запевнили, що громадське об’єднання українців Каліфорнії продовжить популяризацію сучасних українських фільмів на міжнародному рівні. Саме з цією метою і запущений кінотеатр просто неба. Він стане місцем, де не лише демонструватимуться фільми з України, а й глядачі матимуть можливість поставити запитанням людям, які створюють сучасне кіно.

Микола ГРИНЬ, член Національної спілки журналістів України.