Статистика невтішна

За січень-березень поточного року на Івано-Франківщині народилося 2 536 дітей. Це на 164 малюки менше, ніж за такий же період торік. Сподівання, що вимушене «карантинне» перебування вдома позитивно вплине на демографічну ситуацію, не справдилися.

Натомість значно зросла кількість померлих, тож природного приросту в області нема. Приміром, за перші три місяці поточного року в інші світи відійшло на 1 462 особи більше, ніж за січень-березень 2020-го.

Загалом у 2020-му кількість живонароджених (даруйте, статистичний термін) становила 11 793 особи, тобто на 335 менше, ніж позаторік. Серед малюків більше хлопчиків. На початок року в області проживали 273 тисячі дітей віком до 17 років, а це кожен п’ятий мешканець.

Ці дані оприлюднило управління статистики в області. За даними вибіркового обстеження умов життя домогосподарств, торік майже половина родин виховувала дітей віком до 18 років.

Понад дві третини з них — по одній, 17,4 відсотка — по дві, решта — три й більше. Серед регіонів країни Івано-Франківщина посідає восьме місце за часткою багатодітних родин.

Для розвитку є багато можливостей

Торік дошкільним вихованням охопили понад 40% дітей, кількість відповідних закладів зростає. Функціонує 661 денний заклад загальної середньої освіти. Чисельність учнів у них — 160,2 тисячі осіб, що на 2,4 тисячі більше, ніж торік. Хоч одна позитивна тенденція.

На Прикарпатті функціонують 36 дитячих бібліотек і три — для юнацтва. Звісно, є й шкільні книгозбірні та загальні, де учні залучені чи не до всіх заходів, особливо в селах. У 717 клубних закладах області діють 1100 дитячих аматорських формувань. Додаймо позашкільні заклади — то є чим зайнятися після уроків.

Звісно, якщо є бажання самих дітей та наполягання дорослих. Адже малеча зі скакалками та м’ячами на вулицях, у скверах чи парках і на стадіонах — радше виняток, ніж норма. Гаджетоманію важко перемогти.

Літо — пора відпочинку та оздоровлення. Для дітей є чимало можливостей. Це й мережа таборів, і традиційні поїздки до бабусь-дідусів, і сімейні вилазки на річку та в гори. Варто не забувати про безпеку малечі та відповідально ставитися до організації їхнього дозвілля.

Особливі потреби

Торік на обліку перебувало 382 сиріт та 1027 позбавлених батьківської опіки дітей області. В дитбудинках сімейного типу влаштовані 66 дітей, 80 прийомних сімей мали на вихованні 140 дітей.

У двох центрах соціально-психологічної реабілітації дітей перебувала 151 дитина, усиновлено 38 дітей — на 20 менше, ніж позаторік. В обласній службі у справах дітей пояснили цей факт тим, що процедура всиновлення складна, через суди. Через карантинні обмеження ці інституції працювали в повільнішому режимі, ніж звичайно.

Останнім часом знову почалися дискусії щодо реанімації дитячих інтернатів та перегляд засад інклюзивної освіти. Не оминула ця тема й Івано-Франківщину. Адже досі діє програма згортання таких закладів.

У житті не все однозначно

...Можна навести безліч прикладів непростих сімейних відносин. Приміром, син-першокурсник, котрий не міг байдуже спостерігати батькове знущання над мамою, щиро радив їй розлучитися. Мовляв, у їхній студентській групі більшість — із неповних сімей. Опісля, вже старшокурсником, подякував неньці за терпіння та можливість мати батькову опіку, моральну та матеріальну підтримку — на відміну від дітей із неповних сімей.

Чи нашумілу в області історію щодо втечі вихованців із ДБСТ. Досі тривають судові процеси, адже прийомні батьки відстоюють своє право й далі опікуватися дітьми, до яких звикли як до рідних. Натомість спостережні органи мають вагомі аргументи щодо вилучення вихованців, бо задокументували факти насилля та порушення їхніх прав.

Звісно, наведені цифри й факти — привід для роздумів і влади, і суспільства. Рушиться звичний інститут сім’ї. Дедалі частіше дискутують, чи варто терпіти насилля в подружжі заради дітей. Розігнати інтернатні заклади й перевести їхніх вихованців із особливими потребами до звичайних освітніх закладів чи й далі на найвищому рівні стимулювати всиновлення і створення дитбудинків сімейного типу. Питання державної ваги та нашого майбутнього як нації.

Івано-Франківська область.