Відповідь їх шокувала, бо це швидше відписка.

«Для присвоєння звання Герой України особам, які мали місце в минулому і пов’язані зі становленням та розвитком незалежної України, але не набули громадянства України, необхідно внести відповідні зміни до законодавства», — йдеться у відповіді міністерства.

Тому очільник обласної ради Олексій Бойко та практично весь склад цього скликання не мають як пояснити людям, чому так ставляться до актора, який є національною гордістю. А 15 червня на Буковині відзначали 80-річний ювілей Івана Миколайчука. У Чернівцях, Кіцмані, рідному селі актора Чорториї зібралися тисячі людей, щоб вшанувати пам’ять Івана. Відбувся фестиваль «Миколайчук OPEN»...

Не дослухалося Міністерство культури і до інших клопотань депутатів та громади області. Як то спорудження пам’ятника Іванові Миколайчуку в Києві, створення національної кіностудії імені Миколайчука і заснування однойменного національного музею. Також облрада просила міністерство проголосити в Україні 2021-й Роком Івана Миколайчука.

Відповідь така: «Міністерство культури України не вбачає за необхідне створювати нову державну кіностудію імені Івана Миколайчука».

У своїй відповіді Міністерство культури також зауважило, що уряд обмежив кошти з держбюджету для проведення заходів з пам’ятних та історичних дат, ювілеїв та вшанування пам’яті видатних осіб, окрім заходів, пов’язаних з відзначенням 150-річчя від дня народження Лесі Українки, 150-річчя від дня народження Василя Стефаника, 300-річчя від дня народження Григорія Сковороди.

Водночас у міністерстві повідомили, що потрібно зробити облраді для встановлення пам’ятника державного значення Іванові Миколайчуку — клопотання та погодження з органом місцевого самоврядування місця його встановлення. 
Водночас у Міністерстві культури повідомили, що п’ять років тому уряд ухвалював рішення щодо побудови музейного комплексу Івана Миколайчука, однак це рішення «на жаль, не було повною мірою реалізовано».

Що означає ця бюрократія? Приблизно таке. Перше — що українець Іван Миколайчук не має права бути Героєм України, бо він не набув громадянства України. Друге — проголосити Рік Івана Миколайчука неможна, бо там черга з інших видатних людей, які, до речі, теж не застали українську незалежність. Третє — пам’ятник має ставити місцева влада, а кіностудія має бути приватною, без фінансової участі держави.

Буковинці правильно вас розуміють, пане міністре? Бо після таких аргументів ваше міністерство на вигляд ніби біле, але з чорною ознакою.

Чернівецька область.

Фото з архіву автора.