Спеціальний представник ЄС з діалогу між Сербією і Косово Мирослав Лайчак на прес-конференції в Брюсселі зауважив: «Розмова була важкою, але головне, що вона відбулася». 

За його словами, президент Сербії Александр Вучич і прем'єр-міністр Косово Альбін Курті мали можливість відверто й прямо в очі один одному висловити все, що очікують від подальших перемовин. Посередник із задоволенням зазначив: обидві сторони висловили готовність працювати продуктивно для цілісної нормалізації відносин за допомогою діалогу, який триватиме до кінця липня. Він також заявив, що гарною новиною для ЄС стало те, що і Вучич, і Курті підтвердили: іншого способу вирішення важливої для Європи проблеми, крім нормалізації відносин Косово і Сербії, немає. 

З іншим настроєм вийшли з кімнати переговорів Александр Вучич і Альбін Курті. Президент Сербії повідомив журналістам, що в нього є «три важливі новини» для сербів. І всі погані. «Перша новина -- албанська делегація не хоче виконувати раніше підписані домовленості й відмовляється навіть вести переговори про створення в Косово Співтовариства сербських муніципалітетів. Друга -- вони вимагали негайно відповісти, коли ми визнаємо незалежність Косово. І третя -- вони називають провокаціями та інцидентами бажання сербів бути присутнім на богослужіннях у своїх церквах, які є в Косово», -- цитують Александра Вучича сербські ЗМІ. 

Вучич також повідомив, що під час перемовин порушувалося і питання про пошук осіб, зниклих безвісти. Він запропонував розкрити будь-яке місце в Сербії, де, за припущенням албанської сторони, є масові поховання, і провести ретельне розслідування про обставини їхньої загибелі та з'ясування їхніх імен. Але у відповідь на цей жест вимагав дозволу на проведення подібного розслідування в дев'ятьох місцях, де, за даними сербської сторони, поховано вбитих сербів. За словами Вучича, албанська сторона відповіла на це категоричною відмовою. 

Незадоволений був і прем'єр-міністр Косово. У спілкуванні з журналістами він повідомив, що зробив чотири пропозиції президентові Сербії для початку врегулювання відносин. Але три Вучич відхилив одразу, а на першу -- про перетворення ЦЕФТА (Угоди про вільну торгівлю в Центральній Європі) на СЕФТА (Угоду про вільну торгівлю в Південно-Східній Європі) за моделлю угоди, що регулює вільні торговельні відносини між Ліхтенштейном, Норвегією  Ісландією з ЄС, просто не дав відповіді.

Косовське інформаційне агентство Telegrafi називає й інші три пропозиції Курті: негайне підписання угоди про ненапад, взаємне визнання між Сербією і Косово, встановлення повної взаємності у відносинах. У цьому разі серби одержують право на створення Національної ради, подібної тій, яку сформували в Сербії національні меншини албанців і боснійців. А третя пропозиція полягає в негайному звільненні з посади голови комісії зі зниклих безвісти осіб уряду Сербії Велько Одаловича, який під час війни 1997--1999 років був начальником штабу Косовського регіону і «керував окупованим Косово», а також ще одного посадовця -- Зорана Анджелковича, який у той час був головою так званого тимчасового виконавчого віче Косово. Вони, за даними косовської сторони, нібито причетні до знищення борців за свободу Косово.

Ця пропозиція більше схожа на ультиматум, тому не дивно, що вона, як і дві інші, була відхилена Вучичем. Але, незважаючи на це, Курті висловив надію на досягнення домовленостей з Белградом. «Буде важко, але я -- оптиміст. Тепер ми щиро підійшли до проблеми. Суть нашого конфлікту полягає в тому, що немає взаємного визнання -- Сербія не визнає Косово, і Косово не визнає Сербію. Це треба змінити», -- цитує прем'єр-міністра Telegrafi. 

Посередник Мирослав Лайчак все-таки був налаштований оптимістично після закінчення перших переговорів Вучича і Курті: «У Європейського Союзу, як і в громадян Сербії та Косово, величезні очікування від переговорів двох лідерів. Усі сподіваються, що вони подолають спадок минулого й поведуть свої країни до спільного європейського майбутнього».