З питання представлення щорічної національної доповіді щодо реалізації засад антикорупційної політики у 2020 році.

За словами О. Новікова, щорічна доповідь містить статистичні дані та інформацію, надану органами влади, детальний аналіз найголовніших викликів у сфері протидії корупції за минулий рік. Він зазначив, що за минулий рік Україна піднялася на дев’ять позицій у світовому рейтингу зниження рівня корупції, додавши три бали.

Голова НАЗК підкреслив, що Україна є одним із лідерів у сфері запобігання корупції, адже у нас сформована повна система необхідних органів, що є свідченням повної імплементації Конвенції ООН проти корупції, а також вибудувана система ІТ-інструментів запобігання корупції, частина з яких є унікальними в світі. «Тепер наше з вами спільне завдання — стати лідерами з використання цих інструментів і зниження рівня корупції», — сказав він.

Інформуючи членів комітету про підсумки боротьби з корупцією у 2020 році, глава НАЗК нагадав про рішення Конституційного Суду щодо декларування доходів, яке «певною мірою перекреслило усі досягнення».

О. Новіков також зупинився на проблемних питаннях, які мають бути вирішені для забезпечення невідворотності покарання за корупційні дії як основного запобіжника скоєння таких злочинів. На його думку, для досягнення кращих результатів наступного року парламент має найближчим часом затвердити Антикорупційну стратегію.

Під час засідання комітет розглянув низку проектів нормативно-правових актів на предмет відповідності вимогам антикорупційного законодавства, а також вирішив звернутися до Кабінету Міністрів, Міністерства цифрової трансформації та Одеської обласної прокуратури щодо надання інформації з питань, пов’язаних із ліквідацією зловживань під час переатестації моряків, повідомляє інформаційне управління апарату Верховної Ради України.