А надійшло до поліції понад 16 000 повідомлень.

«Раніше більшість випадків домашнього насильства залишалася прихованою, — зазначили у відділі комунікації поліції Донецької області. — Багато з постраждалих, особливо жінок, замовчували такі факти, вважали це нормою, соромилися розповісти через страх осуду від рідних чи сусідів. Хтось шукав проблему в собі, у своїй поведінці, намагався діяти інакше, не лізти на рожен. Проте поведінка тирана не змінювалася, а страждання тривали. За статистикою, у більшості випадків словесні приниження переходили в фізичні ураження».

У січні 2019-го в Україні набув чинності Закон «Про запобігання та протидію домашньому насильству», в якому передбачене максимальне покарання за такі злочини — позбавлення волі строком до двох років — ст. 126-1 Кримінального кодексу України. За п’ять місяців 2021-го на лінію «102» надійшло 16 774 заяви та повідомлення про вчинення домашнього насильства. У половині з них факт підтвердився.

Поліцейські Донеччини відкрили 242 кримінальні провадження за ст. 126-1 ККУ, з них 173 скеровано до суду.

У Слов’янську від тиранії рідної доньки страждала 70-річна жінка. Відносно 39-літньої мешканки поліцейські двічі складали адміністративні протоколи, але аб’юзерка продовжувала вести антисоціальний спосіб життя та принижувати матір. Після чергового виклику поліції правоохоронці не обмежилися протоколом та притягнули домашню кривдницю до кримінальної відповідальності.

Ще одна матір потерпала від рук сина. На допомогу 84-річній мешканці Черкаської тергромади прийшов поліцейський офіцер громади. Про ситуацію в родині давно відомо, проте ані профілактичні бесіди, ані адміністративні протоколи не спиняли тирана. Чоловік у нетверезому стані постійно влаштовував сварки, іноді навіть застосовував фізичну силу. Тепер зловмисник відповість перед законом уже за скоєння злочину кримінального характеру.

У Маріуполі під удар домашнього аб’юзера потрапила молода мати 11-річного хлопчика. З квартири без документів і одягу її та дитину вигнав чоловік. Такій ситуації передувала низка конфліктів, спалахів гніву, невдоволення. На щастя, постраждала одразу звернулася по допомогу до поліції. Правоохоронці відвезли мати та хлопчика до соціального центру (шелтера), де є все необхідне для тимчасового притулку, та надали психологічну й правову допомогу. Кривдника притягнуто до адміністративної відповідальності.

Під час заходів із попередження домашнього насильства дільничні офіцери поліції склали 4 806 адмінматеріалів за ст. 173-2 Кодексу України про адмінправопорушення. Правоохоронці внесли 620 термінових заборонних приписів.

Окрім того, на території області працюють мобільні групи протидії домашньому насильству. З початку цього року поліцейські здійснили 2074 виїзди та внесли 271 терміновий заборонний припис.

Донецька область.