Там у частині шкіл діти навчаються, окрім державної української, також і угорською мовою.

— Головний меседж зустрічі — «Робота в громадах та з громадами». Держава ставить чітке завдання: створити належні умови для здобуття освіти високого рівня всіма громадянами — незалежно від національності. І влада докладає максимум зусиль для успішної оптимізації процесу навчання, — каже заступник голови Закарпатської ОДА Ігор Шинкарюк.

В обговоренні взяли участь також заступник керівника області Іштван Петрушка, директорка департаменту освіти і науки, молоді та спорту ОДА Мар’яна Марусинець, начальник головного управління загальної середньої та дошкільної освіти МОН Юрій Кононенко, головний спеціаліст відділу змісту освіти, мовної політики та освіти національних меншин Олена Котусенко, начальниця відділу проектної діяльності ДНУ «Інститут модернізації змісту освіти» Тамара Пушкарьова.

Під час зустрічі працівники освіти, інформує прес-служба ОДА, ознайомилися із пропозиціями і напрацюваннями робочої групи, а також надавали практичні пропозиції щодо вдосконалення освітнього процесу.

Учасники дискусії ознайомлювалися з розвитком та оптимізацією освітнього напряму безпосередньо на Берегівщині (на знімку). Відвідали Великоберезький заклад загальної середньої освіти ім. Д. Петера та Берегівський ліцей ім. Л. Кошута.

Перший — це опорна школа, яка має в підпорядкуванні три філії: Берегуйфалівську, Нижньореметівську та Квасівську гімназії. Тут здобувають освіту 868 учнів. З 1964 року заклад функціонує як двомовний: нині учні 29 класів усіх підрозділів навчаються державною, а 26 — угорською мовою.

Гості зустрілися з учнями, привітали їх із завершенням навчального року та початком літніх канікул.

У Берегівському ліцеї ім. Л. Кошута нині навчається 705 дітей у 25 класах. Викладання шкільних предметів відбувається угорською, проте українська мова вивчається як обов’язкова, тож рівень знань — високий.

Закарпатська область.

Фото прес-служби ОДА.