На знімку: Ірина Борзова і Тамара Фірсова.

 

Наприкінці минулого року вона підготувала запит з цього питання до Президента України, який підтримали 285 народних депутатів з різних фракцій.

«Дякую колегам-депутатам за підтримку запиту. Дякую Президенту України Володимиру Олександровичу Зеленському за позитивне вирішення питання. Це дуже важливо для родини Дмитра Фірсова, який віддав життя, захищаючи нашу країну. Тамара Фірсова вже може отримати державну підтримку, яка передбачена для родин учасників АТО/ООС», — зазначила Ірина Борзова.

Тамара мала громадянство Грузії та разом із сином з 2014 року живе у Вінниці. До початку бойових дій родина жила в Донецьку. Дмитро Фірсов з перших днів війни пішов добровольцем у батальйон «Донбас». Згодом перейшов до 93-ї окремої механізованої бригади Збройних Сил України, де отримав звання лейтенанта. 6 березня 2020 року Фірсов Дмитро Борисович загинув, захищаючи суверенітет і територіальну цілісність України у складі ЗСУ.

«Тамара з сином Георгієм залишились у Вінниці самі. Всі рідні – в Грузії. Жінка з дитиною винаймають житло і розраховувати на допомогу держави в придбанні квартири не могли, бо кошти виділяють лише громадянам України. На роботу влаштуватись без документів теж не могла. Біль, сльози, розчарування… Втративши чоловіка, жінка з дитиною втратили й віру в майбутнє», — розповідає Ірина Борзова про знайомство з Тамарою Фірсовою навесні 2020 року.

Зазначимо, що іще в 2012 році Тамара подавала в Донецьку документи на оформлення дозволу на імміграцію в Україну, їй видали посвідку на постійне проживання. У 2019 році вона звернулася до Державної міграційної служби для отримання громадянства України. Однак через те, що оригінал дозволу на імміграцію залишився в окупованому Донецьку, їй у розгляді документів було відмовлено.

Тож після того, як 30 березня 2020 року Ірина Борзова направила до Офісу Президента депутатське звернення щодо сприяння у наданні Тамарі Фірсовій громадянства України, 3 квітня вона отримала відповідь, що вказане звернення надіслано до Державної міграційної служби України.

Державна міграційна служба направила висновки стосовно набуття громадянства України Тамарою Фірсовою до Комісії при Президентові України з питань громадянства.

Далі 5 листопада 2020 року І. Борзова направила депутатське звернення щодо можливості вирішити питання спрощеного набуття громадянства України Т. Фірсовою, а 18 грудня 2020 року — запит на ім’я Президента з проханням розглянути можливість стосовно спрощеного набуття нею громадянства України. Саме тоді його підтримали 285 народних депутатів.

У 2021 році вийшов Указ Президента про прийняття до громадянства України Тамари Фірсової. І ось 9 червня 2021 року вона нарешті отримала в Державній міграційній службі посвідчення, що підтверджує громадянство України. Тепер жінка може подавати документи на державну допомогу щоб вирішити житлове питання.

«Дмитро захищав кожного з нас, тож ми повинні захищати та допомагати його родині — і держава, і звичайні люди. Я вірю в добро та справедливість. Це принцип моєї роботи», — каже Ірина Борзова.

Фото автора.