І перед Скоп’є з’явиться зелене світло на шляху до початку перемовин з ЄС. 

У Болгарії вже місяць працює службовий уряд, а сподівання їхніх сусідів так і не справдилися. У середу міністерство закордонних справ уже службового уряду заявило, що Республіка Північна Македонія досі не виконала всіх  умов для проведення першої міжурядової конференції в рамках переговорів про вступ країни до Євросоюзу. 

Головна умова, поставлена Софією перед Скоп’є, - не зазіхати на болгарську історію, визнати, що македонська мова має болгарське коріння, вилучити з підручників твердження, що Болгарія в роки Другої світової війни окупувала країну, а також шанобливо ставитися до болгарської діаспори. Втім, МЗС Болгарії підтвердило відданість діалогу зі Скоп’є і побудові взаєморозуміння в ході прагматичного й конструктивного діалогу.

У зв'язку з цим прем'єр-міністр Північної Македонії Зоран Заєв заявив, що громадянам країни слід ще трохи почекати, коли в сусідів відбудуться ще одні вибори й з'явиться новий уряд. "Болгарія проведе парламентські вибори 11 липня й після цього сформує уряд, з яким ми продовжимо переговори для пошуку рішення всіх спірних питань. Це може статися й у вересні, й у жовтні, й у грудні», - заявив він одразу після повернення із Брюсселя, де проходив саміт НАТО.

Але, очевидно, його терпіння луснуло, і в четвер, 17 червня,  Зоран Заєв прибув до Софії з робочим візитом. Насамперед він зустрівся з лідерами партії ГЄРБ, серед яких були екс-прем'єр Бойко Борисов, колишній віце-прем'єр і міністр закордонних справ Єкатерина Захарієва. І лише потім у його програмі намічено зустрічі з президентом Руменом Радевим і прем'єр-міністром службового уряду Стефаном Яневим. З ними він говоритиме про поглиблення двостороннього політичного діалогу й розширення партнерства в економіці, боротьбі з пандемією. Але у фокусі переговорів все-таки буде перспектива досягнення реального прогресу в процесі європейської інтеграції Північної Македонії, зазначають болгарські ЗМІ.

«Ми маємо зробити все можливе, щоб підтримувати й допомагати одне одному. Ми повинні підтримувати спільне майбутнє Балкан, а ним є членство в Європейському Союзі», - цитує перші слова Зорана Заєва після приїзду до Софії болгарське інформаційне агентство «Фокус».

Візит Зорана Заєва та голови парламенту, міністра закордонних справ Північної Македонії і спеціального представника уряду на переговорах із Софією, які супроводжують його, до Болгарії викликав справжню паніку в стані опозиції. Лідер партії ВМРО-ДПРМЄ Хрістіан Міцкоскі написав на своїй сторінці у Фейсбуці, що поїздка цього квартету до Софії обійдеться дорого країні. На його думку, він готує нову зраду Республіки Північна Македонія. «Вони дадуть їм чистий аркуш паперу зі своїми підписами, на якому болгарські політики напишуть усі свої вимоги до нас», - стверджує опозиційний політик. За його словами, вони стосуються заперечення мови, ідентичності та історії Північної Македонії. «Заєв робить їм подарунок, який дорого обійдеться нашій країні. Я закликаю македонський народ до пильності. Ми не повинні допустити нової зради цим квартетом Заєва»,-- наводить слова Міцкоскі електронне видання північномакедонської газети «Республіка».