Пам’ятник Ісаку Бабелю в Одесі.

Фото Юрія ПЕРЕБАЄВА.

Сьогодні їх п’ятнадцять в одинадцятьох країнах — у Сіднеї, Тель-Авіві, Нью-Йорку, Вроцлаві, Берліні, Санкт-Петербурзі, Лос-Анджелесі, Кишиневі, Москві, Празі, Таллінні, Делі, Сочі, Ванкувері, Мурманську. Куди б не закидала доля наших земляків, вони скрізь починають «створювати маленьку Одесу», об’єднуватися в співтовариства, які  врешті стають філіями клубу.


Михайло Жванецький і художник Юрій Горбачов (США) на зустрічі у Всесвітньому клубі одеситів у 2019 році.

Фото В’ячеслава ВОРОНКОВА.

Такого прагнення до того, щоб не втратити своїх, постійно відчувати своє коріння у вихідців з інших міст не спостерігається. Це підтвердив і фільм режисера Олександра Бруньковського «INTO_нация Большой Одессы», чиїм продюсером виступила одеситка, виконавчий директор Московського відділення ВКО Сусанна Альперіна. Фільм уже здобув кілька міжнародних нагород. Феномен міста, яке всі дуже люблять, але із завидною постійністю залишають, постав у долях відомих акторів, науковців, митців, бізнесменів, які живуть у різних країнах.

Ідея створення ВКО належить видатному одеситові, народному артисту України, почесному громадянину Одеси Михайлу Жванецькому, який, на жаль, уже в інших світах. Вона матеріалізувалася наприкінці 1990 року, трохи випередивши появу на карті незалежної України.

З 1990 року виходять газета «Всемирные одесские новости», а з 2000 року — альманах «Дерибасовская — Ришельевская».

Клуб є ініціатором багатьох міських акцій. Так, було створено підручник з «Одесознавства» для 8-х класів одеських шкіл. З ініціативи ВКО проводився збір коштів на установлення в Одесі пам’ятника видатному одеситу — письменнику Ісаку Бабелю. Автор пам’ятника Георгій Франгулян був обраний за результатами проведення міжнародного конкурсу. Пам’ятник відкрито у вересні 2011 року. Гроші на нього надходили з України, США, Німеччини, Ізраїлю, Росії, Грузії, Швеції, Канади, Франції. Клуб також ініціював установлення багатьох меморіальних дощок: Юрію Олеші, Киріаку Костанді і Михайлу Врубелю.

До Дня міста в 2010 році побачив світ унікальний біографічний довідник під назвою «Вони залишили слід в історії Одеси». Це понад п’ять тисяч електронних сторінок, алфавітний і тематичний покажчики, тисяча авторських статей. У них — біографії письменників, музикантів, художників, архітекторів. Кожну статтю супроводжують світлини, матеріали про художників і музикантів доповнені сторінкою з роботами автора, а деякі статті містять і звукові файли. Можна почути, наприклад, як читають власні твори Анна Ахматова і Валентин Катаєв.

Як зазначив один з авторів довідника, відомий краєзнавець і письменник Олександр Розенбойм (на жаль, уже покійний), «диск дає можливість і прочитати, і побачити, і почути одночасно».

Нещодавно було підбито підсумки XXII конкурсу на здобуття премії Костянтина Паустовського, заснованої ВКО. У номінаціях «Проза», «Поезія», «Краєзнавство», «Мариністика» талановиті автори представили сотні робіт, гідних імені прекрасного письменника.

У номінації «Краєзнавство» лауреатами визнані фотохудожник, журналіст, директор інформаційного агентства «Вікна-Одеса» Євген Волокін і відомий краєзнавець, почесний громадянин Одеси Олег Губар (посмертно) за ілюстрований альбом

«Історія і легенди Одеського Пасажу». В альбомі, який є п’ятим із серії «Стара Одеса у фотографіях», розповідається про те, що відбувалося з одним з найвідоміших будинків Одеси з моменту його будівництва і до наших днів.

У номінації «Мариністика» премію здобула книжка «Пливуть кораблики морями... Мариністика українських поетів-авангардистів 1920-х років, створена на одеському узбережжі». Укладачі — співробітниці Одеського літературного музею Галина Закипна та Альона Яворська.

Всесвітній клуб одеситів продовжує свою славну історію в сучасній Україні. І можна не сумніватися, що потішить ще дуже багатьма цікавими починаннями та проектами.