Як відомо, морські кордони Греції одні з найдовших у Європейському Союзі. Греція має понад 1400 островів, з яких 227 вважаються густозаселеними. І все це розкидане в море «господарство» треба надійно охороняти.

Ось чому для охорони морських кордонів Греція взяла в оренду в ізраїльської фірми Aerospace Industries кілька десятків безпілотних літаків Maritime Heron. Строк оренди — три роки. У договорі зазначено, що після закінчення цього терміну країна зможе їх викупити в орендаря.

Безпілотники оснащено системами для розвідки в денний і нічний час доби, морськими патрульними радарами та супутниковим зв’язком. Maritime Heron використовуються для морського патрулювання, захисту морських і сухопутних кордонів, пошуку й порятунку, управління стихійними лихами. Апаратура, встановлена на них, дає змогу відстежувати рух суден у морі, розпізнавати їх та інші цілі, виявлені радаром та іншими датчиками.

Експерти відзначають найунікальнішу здатність Maritime Heron — приземлятися і злітати з віддалених місць і за один виліт перебувати в повітрі до 45 годин, підніматися на висоту в 11 км і розвивати швидкість до 80 км на годину.

Греція — не перша країна, яка взяла такі дрони в оренду. Раніше послугами ізраїльської фірми скористалися Австралія, Іспанія, Німеччина й Канада. Дрони використовували підрозділи, які входили в миротворчу місію НАТО в Афганістані, для пошуку баз талібів у гірських районах країни.