Дружківський міський голова Володимир Григоренко (ліворуч) під час підписання меморандуму співпраці між міською владою та Всеукраїнською благодійною організацією «Інститут місцевого розвитку».

2021 рік в умовах впровадження реформи децентралізації для багатьох громад став справжнім викликом. Але в Дружківській міській територіальній громаді, яку очолює міський голова Володимир Григоренко, не тільки змогли своєчасно підготувати ґрунт для наближення умов сільської місцевості до міста, а й продовжують активно працювати над подальшим розвитком території.

Завдяки правильно обраному напряму співпраці з громадянським суспільством Дружківська міська територіальна громада дає позитивний приклад іншим, рухаючись уперед і поступово перетворюючи звичайне невелике місто на приклад для наслідування.

Проект «Добрі сусіди — одна країна» об’єднує небайдужих

У Дружківці відбулося підписання меморандуму співпраці між міською владою та Всеукраїнською благодійною організацією «Інститут місцевого розвитку» в рамках проекту USAID «Демократичне врядування в Східній Україні». У межах грантової підтримки буде надано всебічну допомогу ОСББ.
Дружківка стала одним із 15 відібраних міст у Донецькій та Луганській областях для участі в пілотному грантовому проекті «Добрі сусіди — одна країна», основним напрямом якого є заохочення городян до активних дій із благоустрою міста та створення ОСББ.

У 2020 році Дружківка стала переможцем у конкурсі кращих практик місцевого самоврядування. Сьогодні громада вже ділиться своїм досвідом з усією країною щодо створення освітнього середовища для педагогів та батьків. Нещодавно місто взяло участь у конкурсі «Наша громада». Голосування показало: у Дружківці — найбільша серед громад Донецької області кількість прихильників, й уже це свідчить про згуртованість та бачення спільних цілей.

Цього року Дружківська міська територіальна громада увійшла до трійки відібраних на конкурсних засадах громад Донеччини, яким програма розвитку Організації Об’єднаних Націй в Україні (ПРООН) надаватиме експертну, організаційну та консультативно-навчальну підтримку процесу стратегування. У березні 2021 року Дружківка увійшла до 20 пілотних громад Донеччини та Луганщини, які реалізують проект ПРООН «Розробка інвестиційних профілів громад та положення про залучення інвестицій на місцевому рівні» за фінансування Європейського Союзу. Незабаром у Дружківці буде інвестиційний паспорт громади.

«Залучення інвестицій — завдання № 1 для майбутнього економічного розвитку Дружківської громади. Оскільки конкуренція за інвестиції нині є надзвичайно високою, треба постійно працювати над підвищенням інвестиційної привабливості, поліпшенням інвестиційного клімату, розвитком відповідної інфраструктури та зниженням ризиків для інвесторів», — упевнений заступник міського голови Олег Поляков, який і працює над залученням інвестицій у громаду.

Гарним прикладом синергії влади та громади стало впровадження міської програми «Громадський бюджет». За три роки він лише набирає обертів і знаходить популярність у мешканців. Стартував громадський бюджет у 2018-му з мільйона гривень. Цього року для 15 дружківчан, які спробували свої сили та подали 42 проекти, вже виділено 2 мільйони гривень!

Під час зустрічі у рамках проекту «Безпечна громада».

Простір формує навички безпечної поведінки

Простір для формування навичок безпечної поведінки та реагування у надзвичайних ситуаціях створено у місті у рамках проекту «Безпечна громада» командою громадської організації «Нова Дружківка». Проект «Безпечна громада» реалізується ГО «Нова Дружківка» у партнерстві з 45-ю Державною пожежно-рятувальною частиною ГУ ДСНС України в Донецькій області за технічного адміністрування РЦ «ГУРТ» у межах Програми ООН із відновлення та розбудови миру за фінансової підтримки урядів Данії, Канади, Нідерландів, Німеччини, Норвегії, Польщі, Швейцарії, Швеції та Японії.

Упродовж кількох місяців відбувалося оснащення простору: було закуплено сучасні рятувальні тренажери, аудіовізуальне обладнання і меблі, настільні ігри з питань безпеки.

Тут проводяться тренінги з дітьми та дорослими в контексті питань безпеки та ігрові заходи. «Наш проект є уособленням справжнього партнерства: від зародження ідеї до реалізації проекту. Спільна робота з пожежно-рятувальною частиною має стати прикладом того, що синергія допомагає робити Дружківську громаду більш безпечною», — зазначив керівник ГО «Нова Дружківка» Сергій Пронкін.

За словами начальника Державної пожежно-рятувальної частини № 45 у місті Дружківка Олега Самсоненка, нові часи потребують сучасних рішень. Отже, навчати мешканців громади правил безпечної поведінки й формування відповідних навичок фахівці рятувальної служби розглядають як ключові завдання. І оновлений мультифункціональний простір у цьому надає сприяння.

Розвиток людського потенціалу — у пріоритеті

Що ж є запорукою успішності інвестиційних пропозицій? Досвід Дружківки показує, що врахування розуміння важливості партнерства з приватним і громадським сектором, інноваційність і креативність, комплексність проекту та сталість результатів, чутливість до потреб громади — інклюзивність, прозорість, підзвітність, стратегічний підхід — спрямованість на вирішення питань у довгостроковій перспективі — це ті складові успіху в досягненні поставлених цілей.

В умовах обмеженості державного фінансування саме грантові кошти мають вирішальне значення для прискорення місцевого економічного розвитку. Важливість грантових програм обумовлена ще й тим, що вони можуть швидко змінюватися, реагувати на виклики сьогодення, започатковувати інновації, чого не вистачає більшості державних програм.

Найбільші обсяги інвестицій міжнародні організації спрямовують на розвиток людського потенціалу, зокрема, навчання кращих практик міжнародного урядування та впровадження демократичних цінностей.

Під час спалаху гострої респіраторної хвороби COVID-19 ініціативна група міського комунального автотранспортного підприємства перемогла в конкурсі міні-проектів ПРООН з протидії коронавірусній інфекції та одержала спеціалізовані вхідні дезінфікувальні килими. Норвезька рада у справах біженців в Україні поставила до закладів бюджетної сфери Дружківки 62 диспенсери та 1913 літрів антисептичної рідини. Субвенцією з обласного бюджету профінансовано капітальний ремонт окремих приміщень з улаштуванням комп’ютерного томографа та операційного блоку у Центральній міській клінічній лікарні. А Українським фондом соціальних інвестицій підтримано реалізацію капітального ремонту будівлі амбулаторії з термомодернізацією в смт Райське. Ще одним прикладом співпраці став проект «Здорова громада». Вартість інвестицій, залучених громадською організацією «Україна можливостей» у Програмі розвитку ООН із відновлення та розбудови миру на реалізацію проекту, становила 500 тисяч гривень, співфінансування з міського бюджету — 780,0 тисячі гривень. У результаті Дружківка отримала облаштований спеціалізований кабінет акушерсько-гінекологічного профілю, палату для збереження вагітності, тренінговий простір «Академія здоров’я» та оснащення для проведення освітніх заходів.

Громадською організацією «Нова Дружківка» у співпраці з Дружківською міською радою було реалізовано за кошти ПРООН проект «Кризовий медіа-центр», у рамках якого створено 20 інформаційних відеороликів та проведено 16 прямих трансляцій про роботу закладів в умовах карантину.

«Правосуддя, дружнє до дітей» — ще один проект, реалізований громадською організацією «Нова Дружківка», у рамках якого у відділенні поліції міста створено «зелені кімнати» для роботи з дітьми та підлітками, які стикаються з порушенням закону. Проектом «Безпечна громада» передбачено створення на базі ДПРЧ-45 у Дружківці ресурсної кімнати для навчання мешканців громади навичок особистої безпеки. Ще одним проектом синергії зусиль громадських діячів, місцевої влади та бізнесу став проект «Громадська безпека у фокусі». Його інвестування здійснено Програмою розвитку ООН із відновлення та розбудови миру та підприємством ТОВ «Контакт». Коаліція громадських організацій «Нова Дружківка», «Твій формат» та «Україна можливостей» у співпраці з Дружківською міською радою провели комплексне цільове дослідження питань безпеки в громаді, за результатами якого невдовзі буде розроблено міську цільову програму «Безпечна громада», встановлено 30 камер міського цілодобового відеоспостереження та створено муніципальний ситуаційний центр моніторингу громадського порядку. Програма розвитку ООН із відновлення та розбудови миру також підтримала реалізацію проекту з екологічної безпеки у дошкільних навчальних закладах міста «Приведення ігрових майданчиків Дружківки в екологічно-безпечний стан та надання якісних місцевих освітніх послуг».

На Форумі місцевого розвитку у Дружківці.

Зусиллями працівників відділу освіти та міських шкіл № 7 та № 12 здобуто перемогу в конкурсній урядовій програмі «Спроможна школа для кращих результатів», у результаті чого кабінети математики та англійської мови облаштовано сучасним мультимедійним, комп’ютерним і демонстраційним обладнанням. У цих закладах також покращено й матеріально-технічну базу їдалень: застаріле обладнання замінено на нове та сучасне. Обсяг державного фінансування — 1 мільйон 118 тисяч гривень, співфінансування з міського бюджету — 475,4 тисячі гривень.

Донецька область.

Фото Дружківської міської територіальної громади.