Ніч Євромайдану на 13 грудня минула спокійно. Увечері «плацдарм революції» взагалі перетворився на концертний майданчик. На сцені виступали українські співаки і гурти, знаменитий скрипаль-віртуоз Олег Кульчицький та європейські гості — чеські артисти. Ще один концерт тривав просто неба поблизу Київради.

В «антракті» Олег Тягнибок порадився з народом, чи правильно опозиція діє, відмовляючись від перемовин з владою доти, доки та не виконає доведених до неї раніше вимог. «Правильно!», — схвалив багатотисячний майданний люд. Сюжет майже за «12-ма стільцями»: увечері — виконання вимог, уранці — круглі столи...

Ще один свободівець Андрій Ільєнко оприлюднив уже відому багатьом інформацію про ймовірну підготовку провокацій на 15 грудня, коли зійдуться по сусідству два протиборчі табори: на Майдані Незалежності прихильники змін зберуться на народне віче «День гідності», а на Європейській площі, за кілька сотень метрів, мітингуватимуть прибічники нинішньої стабільності. Повідомлення про такий сценарій надійшло з кількох джерел. Ходять чутки, що таємницю про заплановане масштабне побоїще злив хтось із вищих ешелонів влади, де багато хто не хоче, щоб Україна поринула у хаос. Якщо вірити цим джерелам, мітинг на Європейській площі має бути атакований провокаторами з молотками і касками, обмотаними символікою ЄС та опозиційних партій. Може початися бійня на кшталт тієї, що була на Банковій 1 грудня, тільки багато кривавіша. Мета провокації — влаштувати масові безпорядки в Києві, нацькувати людей одне на одного, розколоти суспільство, ввести надзвичайний стан без участі «Беркута» і солдатів ВВ. Політики просять людей бути максимально пильними й обережними, не піддаватися на провокативні заклики і не зачіпати опонентів з того боку барикад: хай собі слухають про «Європу в Україні» і порівнюють гасла зі своїм життям. Може, це буде ліпшою контрагітацією, ніж це вийшло б у активістів Євромайдану.

Народний депутат Геннадій Москаль доповнює «штормове попередження» деталями. За його інформацією, керівництво СБУ залучило до цих спецоперацій фахівців із Російської Федерації: «Усі атаки, які проводили правоохоронні органи, не увінчалися успіхом, тому... прибула низка консультантів ФСБ, які спеціалізуються на розгоні протестних мітингів і демонстрацій... Я не хочу нікого залякувати. Я виступаю для того, щоб поінформувати: ми знаємо про ці плани і знаємо, хто це робить, і де ці працівники-консультанти перебувають». В СБУ, до речі, оперативно відгукнулися на заяву Геннадія Москаля і, у свою чергу, окреслили її мету: «подальше посилення напруженості в суспільстві». Це той випадок, коли б дуже хотілося повірити запевненням з вулиці Володимирської, але, як кажуть, береженого Бог береже. Краще підготуватися до гіршого, ніж розслаблятися під вигуки опозиційних промовців: «Товариство, ми ще раз перемогли»...

З огляду на ймовірну небезпеку можна зрозуміти, чому барикади зміцнили по всіх периметрах. Це — не витівки немудрих «партизанів», котрі бавляться у «війнушку», а превентивний спосіб захисту тисяч людей, які щодня збираються на Майдані Незалежності та Хрещатику. До речі, загін самооборони останніми днями тут збільшився до 4 тисяч осіб. З чоловіками займаються колишні (а є інформація, що й нинішні) військові специ: проводять інструктажі з безпеки, надання першої медичної допомоги, навчають, як правильно утримувати барикади під час штурмів. Найближчим часом мають презентувати і службу охорони журналістів, котрі висвітлюють події на Євромайдані.

Ще кілька тем є приводом для дискусій між людьми, котрі стоять неподалік мене. Перша — це заява одного з керівників парламентської більшості, що влада не контролює «Беркут» і не знає, хто віддавав наказ штурмувати Майдан, адже вночі ніхто не мав права цього робити. Визнав провальність «очисного» плану й очільник КМДА, який узагалі вважає, що то або помилка влади, або провокація, щоправда, не уточнив чия. І друга тема — заяви та поки що не зовсім рішучі, але все-таки кроки в бік людей, які вважалися наближеними до керівництва держави. Це — так звані олігархи і політики, що досі не страждали за оприлюднення свого інакомислення. Дедалі більше з них публічно визнають, що потрібно переформувати уряд, покарати винних у побитті людей і сісти за стіл переговорів. Як заявив Рінат Ахметов, «хай за ним політики втратять свій рейтинг, головне, щоб рейтинг України пішов угору».

...Між іншим, це вже сталося без втручання влади та опозиції. Громадський активіст Єгор Соболєв, який повернувся з Брюсселя і з аеропорту приїхав на Майдан, передав європейський меседж: ми закохалися в тебе, Україно! На жаль, Україна поки що без багатого посагу. І з родичами, які силують віддати її за іншого...

P. S. Учора Євромайдан підтримав рішення опозиції взяти участь у круглому столі, щоб ще раз нагадати владі свої вимоги і попередити про відповідальність за розв’язання громадянського протистояння.

У зв’язку з випадками звернень з приводу відкритих форм туберкульозу серед учасників масових акцій Департамент охорони здоров’я КМДА запропонував усім охочим скористатися можливістю та здійснити профілактичне обстеження на предмет виявлення легеневої патології у спеціальних медичних мобільних пунктах.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.