Цей культурно-мистецький проект, представлений в «Етносвітлиці» центру, зветься «Таріль — магічне полотно». Як розповіла куратор виставки очільниця творчого об’єднання «Прибужжя» Валентина Кравцова, до експозиції увійшли понад 160 творчих виробів п’ятнадцяти майстрів Миколаївщини.

Різні види мистецтва об’єднала загальна тема — «Декоративна таріль».

Майстри, які оригінально міксують у своїй творчості традиції і сучасність, презентували різновиди тарілок: миски, полумиски, макітри, якими в давнину користувалися в побуті. Так, Алла Бондарєва та Наталя Ракітіна, Леся Сайковська та Людмила Гацура виставили чудові тарілки з пишним Петриківським розписом. Любов Паранюк порадувала декоративними тарілками, оздобленими унікальними таврійськими візерунками.

Майстер з пірографії Михайло Карабутов використовує для декорування оберегові знаки-символи, а Лариса Кришталь за допомогою вітражних орнаментів посилює красу й особливість ікон, яким вона відводить центральне місце у композиції (на знімку). Вразила творчою фантазією майстриня Тетяна Кравець, її тарілки — плетені. Олена Козявко використовує для декору оригінальну техніку крапкового малюнку. Людмила Гострик заповнює простір тарілок монохромними розписними візерунками. Олександр Рассолов, майстер з художньої обробки дерева, та майстер гончарної справи Руслан Горбань представили у своїх роботах традиції українського мистецтва.

Неповторну атмосферу вернісажу доповнили майстриня народної творчості України Тетяна Базилевська-Барташевич з унікальними тканими кролевецькими рушниками; Наталія Мазур, яка вперше представила тканий килим у стилі Таврійського розпису; Любов Запісочна, котра продемонструвала витинанкову лиштву для оздоблення інтер’єру у традиційному стилі.

Директорка Миколаївського обласного центру народної творчості, заслужена артистка України Наталія Баштова привітала учасників виставки, вручила їм грамоти від центру за особистий внесок у збереження і розвиток української народної творчості, відродження традиційних художніх промислів.

Виставка триватиме до 29 червня.

Вл. інф.

Фото Миколаївського обласного центру народної творчості.