Священнича сім’я Юрійчуків.

Свято Зіслання Святого Духа, або П’ятидесятниця, — одне з 12 найбільших християнських свят, бо за Святим Письмом на 50-й день Господь відправив Святого Духа на землю.

Зелені свята поєднують у собі давні язичницькі звичаї та християнські традиції. Приміром, у Косівському районі в будинках на долівці неодмінно розкладають гілля лісової папороті. Замаюють домівки, подвір’я та навіть городи гілками клена, берези, липи, різною зеленню та квітами. Це символізує те, що Святий Дух дає життя всьому, створеному Господом.

У багатьох селах Городенківської територіальної громади зберігається традиція на другий день Зелених свят освячувати поля. Священики об’їздять ниви, що вже колосяться цієї пори, та благословляють селян на добрі і щедрі врожаї.
Багато храмів освячені на честь Святої Трійці, і в ті дні в них відзначають храмові свята — празники, або храми. Відбуваються величаві дійства, на які приїжджають священики з інших парафій, звідусіль пригортаються до родинних обійсть вихідці із сіл.

У селі Чортовець Городенківської громади є 240-річна церква Святої Трійці. На празник очолює святкову літургію владика Коломийсько-Чернівецької єпархії УГКЦ Василь Івасюк, у співслужінні — понад десять священиків. Чимало з них — вихідці із Чортівця, а зокрема о. Руслан Озарко з сусідніх Тишківців, настоятель одного із монастирів Волинської області о. Терентій.

Давній греко-католицький храм парафіяни ревно підтримують. Тут встановили два образи-фрески роботи художника Ігоря Пашанюка. Один витвір пожертвував для храму директор ПП «Вотум» Роман Калин, ще один — самі парафіяни.

«Наш парафіянин та незмінний меценат Роман Калин радо відгукнувся на пропозицію, підтримали ідею також мешканці села», — розповідає ініціаторка обнови Ореста Гринюк.

Під час урочистої відправи на Зелені свята до центру храму виносять ікону Святої Трійці у вигляді трьох ангелів, які з’явилися перед праотцем Авраамом. Та ще одну ікону — Зішестя Святого Духа. Саме ці сюжети відображені на фресках. Відправу продовжують біля заквітчаної барвінком каплиці на церковному подвір’ї. А ще на свято повсюди освячують могили на цвинтарях — так поминають померлих.

«Хочу особливо відзначити настоятеля нашого храму Святої Трійці — о. Віталія Юрійчука, — наголошує Ореста Гринюк. — Молодий священик за кілька років здобув надзвичайний авторитет. Насамперед — своєю духовністю, тим, що разом із їмостю Віталією гуртують не тільки старших, а й молодь. Нам заздрять, що маємо такого духівника на парафії. Через село проходять прочани, що прямують до Зарваниці, то часто бачили, як у нашій церкві відбуваються нічні чування».

Молоде подружжя Юрійчуків шановане в селі. Мають трьох синів: Тадея, Святослава та Йосафата, та вистачає часу й на сільських дітей. Їмость Віталія — уродженка Чортівця. Художниця за фахом, організовує майстер-класи з писанкарства. Тягнуться до неї, бо вміє прихилити серця побожністю, ділиться своїми мистецькими вміннями. Позаторік разом із отцем Віталієм та з допомогою уродженки села, черниці Сестри Миру, влаштували двотижневий табір при церкві. Подія привернула загальну увагу, адже важливо, що понад сто діточок знайшли тут духовний прихисток. Цьогоріч при церкві також є духовний табір.

Традиції села (зокрема й святкування Зелених свят), ґрунтовно описано в літописі села Чортовець «Град над сагою». Автори грандіозного, гарно ілюстрованого видання — Михайло Кучірка, Валерій Чорнописький, Любов Соловка та Богдан Купчинський. За свою працю удостоїлися регіональної літературної премії імені Леся Мартовича.

Івано-Франківська область.

Фото надано парафією Святої Трійці села Чортівця.