Про це під час телефонної розмови з міністром закордонних справ України Дмитром Кулебою розповіла заступниця державного секретаря США Вікторія Нуланд. Вона детально поінформувала главу українського зовнішньополітичного відомства про зміст і результати переговорів американської та російської сторін у Женеві 16 червня. Вікторія Нуланд підкреслила непохитну відданість США принципу «жодних домовленостей про Україну без України» на переговорах з Росією та будь-якими іншими країнами.

Дмитро Кулеба та Вікторія Нуланд також обговорили підготовку до візиту Президента України Володимира Зеленського до США та відзначили обопільну налаштованість зробити його максимально змістовним та результативним, інформує прес-служба МЗС.

Пізніше Дмитро Кулеба в коментарі Reuters заявив: «Президент Путін не побачив... жодного запрошення вести переговори зі Сполучених Штатів щодо українського питання. І це питання принципу, тому що ми домовились із США, що жодні угоди щодо України не будуть укладені без України, і Америка стримала обіцянку». Він заявив, що вітає жорсткі повідомлення Байдена на адресу Путіна, і сказав, що зараз саме час змусити Росію вийти з України.

«Цей саміт продемонстрував, що Америка повернулася, і зараз настав час змусити Росію відступити від України», — сказав Д. Кулеба, додавши, що Москва не має права вето на вступ України до НАТО.

Як повідомлялося, Байден на брифінгу після зустрічі з президентом РФ сказав, що заявив йому про продовження непохитної підтримки України з боку США. Він зазначив також, що лідери домовились «продовжувати дипломатичні зусилля у рамках Мінських домовленостей».

Пізніше в Державному департаменті дали розгорнутий коментар щодо змісту спілкування Байдена з Путіним. Зокрема, високопосадовець адміністрації Байдена в розгорнутому коментарі, вміщеному на сайті Держдепу, заявив, що президенти говорили про можливості для активізації Мінського процесу. За словами представника уряду США, про результати саміту можна буде судити лише за деякий час, залежно від того, що відбуватиметься надалі. Посадовець наголосив, що Байден доніс до президента Росії думку, що позиція Вашингтона стосовно покарання Москви в разі майбутніх дій, спрямованих проти світового порядку, заснованого на правилах, підтримується союзниками Америки.