Валерій Зуб відзначив ефективність взаємодії гілок влади.

На обліку центру перебувають майже 50 тисяч пацієнтів. Тепер їм стали доступні сучасні європейські методи лікування пухлин різної локалізації. Для більшості з них опромінення є єдиним прийнятним методом лікування. Щорічно в медичних установах області променеву терапію отримують майже три тисячі пацієнтів і до 70 відсотків лікуються із застосуванням променевої терапії.

«Робота на лінійних прискорювачах дає змогу лікарям використовувати спеціальну програму планування, точніше потрапити пучку опромінення на уражену зону, виключивши із зони опромінення здорові органи й тканини. Завдяки цьому до пухлини надходить потужна доза, яка спричиняє некроз злоякісних клітин з мінімальним токсичним ефектом для здорових тканин», — повідомив директор центру Михайло Єсаянц.

На придбання медичного обладнання й будівництво корпусу було витрачено майже 150 мільйонів гривень. Кошти надійшли з Державного фонду регіонального розвитку, бюджету, громад, депутатських фондів. Лікування пацієнтів оплачуватиме держава через Національну службу здоров’я України.

«Спільними зусиллями представників усіх гілок влади Запорізький протипухлинний центр зміг побудувати новий корпус і встановити сучасне обладнання. Жителі області зможуть одержувати онкологічну допомогу на міжнародному рівні. Для мене цей проект є особливим ще й тому, що саме Чернігів став ідейним натхненником у реалізації такого масштабного й необхідного для пацієнтів проекту. Приклад Чернігівського медичного центру сучасної онкології показав, що, здавалося б, неможливе — можливо», — розповів голова підкомітету Верховної Ради України з питань профілактики та боротьби з онкологічними захворюваннями Валерій Зуб, який у парламенті представляє Чернігівську область.

Проектом будівництва блока променевої терапії передбачено розміщення двох лінійних прискорювачів. Ще один апарат, який планують закупити в лізинг через один із державних банків України, дасть змогу збільшити обсяги медичної допомоги жителям регіону.

«Уже напрацьовано кроки, рішення і дії, щоб придбати другий прискорювач для повного циклу лікування. Це сучасне обладнання допоможе рятувати життя людей. Таке обладнання є навіть не у всіх європейських лікарнях», — зазначив Михайло Єсаянц.

Під час відкриття народні депутати Валерій Зуб, Артем Кунаєв і Павло Мельник запевнили, що нададуть всебічну підтримку, щоб у запорізькому онкодиспансері найближчим часом встановити другий прискорювач.

«З огляду на те, що рівень онкологічних захворювань в області дуже високий (друга після серцево-судинних захворювань причина смертей), зрозуміло, що одного лінійного прискорювача недостатньо. У зв’язку з цим планую звернутися до Комітету з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування і Міністерства охорони здоров’я України щодо необхідності виділення додаткових коштів для придбання другого лінійного прискорювача, для якого вже передбачено місце в новому корпусі лікарні», — сказав народний депутат Артем Кунаєв, зазначивши також, що лише боротьби з наслідками у вигляді онкології недостатньо — необхідно системно підходити до однієї з причин її виникнення, тобто поганої екології.

Цифра

Загалом в Україні понад мільйон онкохворих пацієнтів. Щороку діагноз встановлюють майже 140 тисячам осіб. В країні працювало 14 прискорювачів, а в Запоріжжі відкрили 15-й.

Запоріжжя.

Фото з відкритих джерел.