Насамперед це стосується унікальних історичних пам’яток архітектури, які руйнуються багато років поспіль. Як це зробити, обговорювали під час круглого столу, що його з ініціативи народних депутатів Олени Копанчук (СН) та Сергія Мандзія (СН) провели в Ізяславській міській раді. Разом із представниками ОДА, Шепетівської райдержадміністрації та Ізяславської міської ради вирішували, як напрацювати дорожню карту, яка дасть змогу відновити п’ять пам’яток архітектури національного значення, що входять до історико-архітектурного комплексу ХVIII століття «Садиба Сангушків». Ішлося передусім про палац, дворик з аркадами, місток, кафедральний костел та замок.

Нині Ізяславська громада не може отримати кошти на їх фінансування, оскільки всі пам’ятки не мають офіційного власника. Тож насамперед необхідно оформити право власності і передати всі будівлі балансоутримувачу. Лише після цього можна буде говорити про залучення коштів на реставраційні роботи, в тому числі і з державного бюджету.

— Маємо невідкладно розпочинати цей процес, оскільки відновлення об’єктів не може відбутися швидко. Це тривалий процес, а тим часом пам’ятки руйнуються просто на очах, — зауважив голова ОДА Сергій Гамалій. — Розпочавши роботи, ми не тільки збережемо нашу історію та культуру, а й допоможемо економічному розвитку громади. Адже давня історія Ізяслава — це те, що може дати поштовх туризму. І в майбутньому саме ця галузь може стати надійним джерелом доходу для місцевого бюджету.

Перший і важливий крок повинна зробити саме місцева громада, заявивши про свої права на об’єкти історичної спадщини садиби Сангушків. Можливі два шляхи розв’язання проблеми: будівлі можуть перейти в державну або комунальну власність. Та, зваживши все, учасники круглого столу вирішили, що найкраще — передати все в комунальну власність.

— Відбувається реформа децентралізації і до її завершення майже все державне майно буде передано органам місцевого самоврядування. Водночас держава виділятиме субвенції, які дадуть можливість громадам утримувати його, — вважає Олена Копанчук. — Це стане поштовхом до того, щоб саме у громаді розвивався туризм, і вона буде зацікавлена у цьому. Але важливо добре опрацювати процес передачі майна у власність.

До цих кроків готові в Ізяславський громаді і хочуть якнайшвидше розпочати процедуру оформлення майна. Та передусім на найближчій сесії міської ради буде розглянуто питання про визнання пам’яток безхазяйними. Тільки після цього можна буде рухатися далі визначеною дорожньою картою.

Початкові кроки будуть важкі, адже на перших етапах громада все ще не зможе отримувати державну підтримку, а її бюджет залишається обмеженим. Підставити плече у цей час обіцяє обласна влада. Так, облдержадміністрація готова надавати методичний супровід на всіх етапах підготовки документації та виділити кошти з обласного бюджету на її виготовлення.
Водночас народні депутати Сергій Мандзій та Олена Копанчук запевнили, що і вони подбають про те, щоб громада змогла отримати допомогу з державного бюджету.

— Маємо об’єднати зусилля, бо лише так можна врятувати історичну спадщину Ізяслава. Ми зрушимо це, — переконаний Сергій Мандзій.

Хмельницька область.

Фото Хмельницької ОДА.