Тривожні звуки надходили зі сміттєвого бака. Важко було опанувати себе, тож молоді люди покликали водія автомобіля, припаркованого неподалік. Тремтіли руки, коли відкрили чорний поліетиленовий пакет. Там у рушнику виявили немовля. Не розгубилися: одразу викликали «швидку» та повідомили до поліції.

Як розповів один із рятівників Богдан Нагорняк, буквально через кілька хвилин на подвір’я заїхав сміттєвоз і забрав контейнери. Навряд чи робітники-комунальники почули б плач. Тож це якесь Боже провидіння, що немовля перед тим знайшли і врятували йому життя.

А життя малюка й справді висіло на волосині. За свідченням медиків Івано-Франківської обласної дитячої клінічної лікарні, немовля мало критично низьку температуру тіла. Очевидно, малюка залишили десь через дві години після народження, пуповину відірвали або перекусили. Нині хлопчик під наглядом медиків, температура стабілізувалася.

«Поліція Прикарпаття досліджує обставини залишення новонародженого в небезпеці, — йдеться в повідомленні ГУ НПУ в області. — Встановлюємо обставини події та проводимо оперативно-розшукові заходи, спрямовані на виявлення очевидців події. Також звертаємося до громадян із проханням надати всю можливу інформацію для пошуку особи, яка залишила немовля».

За рік до цієї страхітливої події в Івано-Франківську народився хлопчик, якого мама також залишила. Тоді у «вікні життя», вперше за час існування такої локації біля входу до міської дитячої клінічної лікарні, медики виявили згорток. У ньому, поруч із гарно одягненим немовлям, були підгузки та образок. Малюка доправили до обласної дитячої лікарні, він виявився абсолютно здоровим.

«Через рік знову маємо покинуте немовля, але цього разу новонародженого хлопчика залишили не медикам, а викинули до смітника, — прокоментував ситуацію міський голова Руслан Марцінків. — Наче б дві схожі історії, але які різні наслідки. Торік дитина одразу потрапила до лікарів, які надали необхідну допомогу. Цього ж разу лік життя немовляти йшов на хвилини. Адже на момент знахідки хлопчик уже потерпав від значного переохолодження».

Тим часом служба у справах дітей Івано-Франківської міської територіальної громади готує документи для всиновлення маляти. Якщо, звісно, його горе-мати не схаменеться та протягом трьох місяців не забере новонародженого. Припускають, що вона могла бути під впливом післяпологового шоку. Цілком імовірно, що й немісцева або народжувала вдома. Позбутися таким жахливим способом дитини їй міг хтось «допомогти».

Не можемо судити, що спонукало маму викинути новонароджене дитя на смітник. Та хоч би якою була мотивація, у критичних випадках краще залишити його у «вікні життя» чи на порозі медзакладу. Цей крок може врятувати дитині життя.

Івано-Франківська область.