— Пригадую, у школі допомагав однокласникам оформляти плакати й стінгазети, які малював гуашшю, — розповідає Віктор Іванович. — Тоді ж ліпив із глини та пластиліну фігури історичних діячів та героїв давньогрецьких міфів. Мої роботи й нині прикрашають музей Малинського ЗНВК «Школа-ліцей № 1 імені Н. Сосніної». До музейної кімнати я передав погруддя юної підпільниці-героїні Ніни Сосніної та її соратників — учасників Малинського підпілля.

У 1980-х досвідчений інженер-технолог ВАТ «Прожектор» у підвалах будинків на вулиці 30 років Перемоги організував дитячий спортклуб «Сучасник».

— Тоді, — згадує Віктор Кравченко, — діти займалися в самостійно облаштованих підвальних приміщеннях у декількох секціях — спортивній (бокс, шахи) та гуртку ліплення, який я вів від ЦДЮТ. Ми з дітьми ліпили улюблених тварин, риб, казкових героїв. Учні тренера з боксу Олега Марченка їздили на численні змагання до Житомира. А нині більшість дітей цілими днями «пропадають» у телефонах, приставках, їх не побачиш на стадіоні з м’ячем чи книжкою в руках...

— Окрім цих гуртків, — додає дружина художника Марія Гнатівна (вчитель-філолог за фахом), — при клубі діяли драматичний та хореографічний, а також бібліотека. Навіть ковзанка для хокею була, яку взимку заливали власноруч вихованці та їхні наставники.

Більше часу роботі з пензлем Віктор Іванович зміг присвятити, коли вийшов на заслужений відпочинок. Він пригадав давню мрію своєї мами Марії Олексіївни — побачити сина справжнім художником. Нині у його творчому доробку — понад півсотні різножанрових картин. Сюжети для своїх полотен Віктор Іванович бере переважно з натури, журналів чи Інтернету. Першою серйозною роботою художника стали портрети його онуків Іллі та Дмитра, які він виконав на замовлення невістки. А на чільному місці в оселі Віктора Кравченка висить портрет відомого мандрівника і науковця Миколи Миклухо-Маклая, 175-річний ювілей якого відзначатимуть цьогоріч.

Скільки разів Віктор Іванович демонстрував свої роботи на виставках у рідному місті, районі та Житомирі — годі й порахувати. Відвідувачі у захваті від його художніх полотен.

Житомирська область.

Фото автора.