Люди, які зібралися, згадували вихідців з Ліскуватого — бойківського села, що розташоване в Бещадському повіті Підкарпатського воєводства Республіки Польща.

У 1951 році примусово переселені на Донеччину мешканці села Ліскувате потрапили до сіл Верхньокам’янське, Званівка та Роздолівка. Зі сльозами на очах та тугою в серці учасники пам’ятного заходу згадували страхи та нелюдські умови, які довелося пережити переселенцям під час депортації та в перші роки їхнього облаштування на Донбасі.

Втративши свою землю та свою малу Батьківщину, яку довелося залишити, люди не втратили свою віру. На початку 1990-х років мешканці Верхньокам’янського, Званівки та Роздолівки збудували у всіх трьох селах перші на Донеччині греко-католицькі храми. Бойки-переселенці зберегли свою самобутню культуру, традиції, обряди та звичаї, які передаються із покоління в покоління. І це надає своєрідного колориту життю цих сіл.

Під час заходу переселенці зі словами щирої вдячності згадували місцевих жителів Донеччини, які їх добре зустріли й ділилися усім, чим могли. У селі Званівка відкрито музейну кімнату «Схід і Захід разом». У місцевій громаді приділяється велика увага історії краю, національно-патріотичному вихованню молоді.

«Сили духу та працьовитості переселенців треба всім повчитися!» — зазначила керівник апарату Бахмутської районної державної адміністрації Надія Тутова, яка взяла участь у заході в Званівці. Від імені голови Бахмутської райдержадміністрації Олексія Рослова вона вручила мешканцям громади подяку за значну роботу, яка проводиться, та побажала миру та процвітання.

Донецька область.

Фото з відкритих джерел.