Розвиток навчальних програм викладання англійської мови викликав зростання кількості іноземних студентів. Університет проводить набір на майже 400 освітні програми, 13 % з яких ведеться викладання іноземними мовами. Розвиток міжнародного студентського обміну має важливе економічне значення для країни й передусім для освітніх установ, які, отримуючи відповідні фінансові надходження від іноземних студентів, суттєво покращують своє фінансове становище.

Підготовче відділенні на доуніверситетській підготовці надає послуги слухачам-іноземцям за трьома мовами (українська, англійська та російська). Основні країни-лідерів, громадяни яких вступили до нашого Університету: Туркменістан, Китай, Індія, Іран, Азербайджан і Туреччина.

Найбільша популярність медицина — англомовна програма в Інституті біології та медицини «Medicine». Там навчається студенти з Індії, Ірану, Туреччини.

В Інституті міжнародних відносин і в Інституті права навчаються студенти з країн пострадянського простору — Азербайджану, Білорусі, Росії, а також студенти з країн ЄС, особливо на магістерських програмах із міжнародного права.

Студенти з Туркменістану обирають для себе спеціальності, пов’язані з майбутньою викладацькою діяльністю у сфері фізики, математики, історії, географії.

Китайські студенти обирають мовні спеціальності, а також фізику і математику.

В університеті навчаються студенти з понад 60 країн, і це є обов’язкова траєкторія для наступного розвитку університету. І це не лише фінансові надходження, це промоція України, її освіти, культури у цілому світі — коли випускники повертаються у свої країни і розповідають про нашу країну і наш університет.

Збільшилося число студентів-іноземних громадян і на філософському та механіко-математичному факультетах.

Для іноземних студентів, які бажають вступати до університету, діють підготовчі курси української мови, а потім і вивчення української мови впродовж навчання. Вивчення української мови є одним із найважливіших чинників успішного навчання іноземних студентів та адаптація до умов проживання у чужій країні. Безсумнівно, мовне середовище суттєво впливає на процес адаптації.

Наприклад, Німеччина є шостою країною в світі за кількістю іноземних студентів. Безплатна освіта в Європі далеко не завжди можлива як місцевою, так і англійською мовою для іноземних студентів, Німеччина ж дає таку можливість, більш того, вища освіта в Німеччині безплатна для іноземних студентів. Основна умова для безплатного навчання в німецькому університеті — володіння німецькою мовою на рівні — В-2/С-1 (за тестом TestDaf). Документи про освіту, отримані в Німеччині, визнаються в усьому світі.

Така само ситуація і в Чехії. Одна із причин, чому з кожним роком дедалі більше іноземних студентів обирають Чехію, — це можливість навчатися безплатно. Зокрема йдеться про те, що іноземні студенти на однакових правах беруть участь у вступних конкурсах на державні місця. Йдеться про конкурс лише на програми, навчання на яких ведеться чеською мовою. Але для того щоб поборотися за право здобувати вищу освіту в Чехії безплатно, необхідно добре підготуватися до іспиту, що визначає рівень знання мови. Лише мовних курсів у рідному місті часто недостатньо, тому студенти за рік до вступу їдуть до Чехії на спеціальні мовні курси для іноземних абітурієнтів. Вони зазвичай організовуються при великих університетах Чехії. Перевага таких курсів над стандартними мовними курсами, що пропонують мовні школи, в тому, що в їхній навчальній програмі акцент робиться саме на спеціалізацію студента, а також діти мають змогу отримати консультацію та пораду від представників різних університетів.

Університет проводить політику розвитку академічної мобільності, працює над вдосконаленням освітніх програм, якості української освіти на гідний конкурентний світовий рівень

2020 рік був як ніколи складним з огляду на пандемію: закритість кордонів; непрацюючі посольства України через карантин за кордоном та неможливість отримання візи на навчання; острах потенційних абітурієнтів виїжджати з країни проживання тощо. Водночас ускладнився процес набору іноземних студентів з огляду на відсутність чіткого законодавчого регулювання виключно викладання іноземною (згідно із Законом України «Про внесення змін до деяких законів України щодо вдосконалення освітньої діяльності у сфері вищої освіти»).

Нові виклики вимагають і нових підходів до залучення іноземних громадян, чим активно займалося упродовж року Підготовче відділення спільно з різними підрозділами університету, які працюють над залученням іноземних студентів. Зокрема, було розроблено цілком новий сайт Підготовчого відділення для іноземних студентів з інформацією про наш університет. Також розроблені й впроваджені нові моделі онлайн-комунікацій з усіма іноземними студентами, які навчаються в університеті та цікавляться питаннями вступу (лише у боті зворотного зв’язку в мережі Телеграм опрацьовано майже 10 тисяч запитів).

16 червня 2021 року уряд ухвалив постанову щодо реалізації експериментального проекту для організації набору до закладів вищої освіти та навчання (стажування) іноземців та осіб без громадянства. Реалізація постанови забезпечить зниження корупційних чинників і контроль та безпеку перебування іноземців та осіб без громадянства (вступників і студентів) на території України.

Університет радо відгукнувся на ініціативи уряду України щодо участі з дистанційного зарахування вступників-іноземних громадян. Очікується, що процедура зарахування іноземних студентів буде спрощеною та відкритішою для іноземців. А університет отримає більше вступників-громадян різних країн.

Держава має допомогти у сприянні у питаннях спільної підготовки фахівців у європейських вузах та обміну випускниками; у вирішенні проблем юридичного визнання дипломів українських вузів у країнах ЄС; вдосконалення законодавчої бази щодо закону «Про вищу освіту» (у сфері вищої освіти для іноземних громадян і осіб без громадянства).

Підтримувати дружні відносини між країнами — прояв нашої доброї волі, основа нашої культури та економіки. Ми — країна, яка дивиться в майбутнє.

Ми вважаємо, що глобальні проблеми потребують глобального співробітництва і загального вивчення. Нашим студентам глобалізація надасть обізнаність і розуміння того, чого потребує міжнародний ринок.

Ксенія СМИРНОВА, проректор з науково-педагогічної роботи (міжнародне співробітництво) Київського національного університету імені  Тараса Шевченка.