На знімку: Микола Княжицький — під час презентації книжкової спадщини Вінценза.

 

Найвисокогірніший район Івано-Франківщини 25—27 червня був центром культурного життя країни. Тут, у Криворівні та Верховині, відбувся Форум Центральної та Східної Європи «Via Carpatia». Цікаві зустрічі та відкриття, книжкові та живописні виставки, жваві дискусії, вистави, концерти — кожен міг почерпнути із джерела гуцульської історії і традиції, насититися автентичною і сучасною музикою, досхочу натанцюватися. А головне — відчути себе й справді на вершині щастя серед чудової карпатської природи. Недарма ж один девіз фестивалю — «Вище до неба, ближче до себе».

Організатори — громадські організації «Верховина — квітка Карпат», «Всеукраїнський демократичний форум», телеканал «Еспресо» та Верховинська селищна рада — вкотре довели, що ініційований у 2018 році народним депутатом Миколою Княжицьким форум за підтримки Українського культурного фонду та Українського інституту книги, благодійного фонду Петра Порошенка — знакова подія не лише для нашої країни, а й для інших держав Карпатського регіону.

Цьогоріч форум провели під гаслом — «Капітал свободи: 30 років Незалежності». Тож на численних майданчиках відбулися тематичні дискусії, в яких взяли участь гості з-за кордону, зокрема Марек Жонса, депутат Сейму Республіки Польща, член Сейму Польщі, депутат Європарламенту Павел Коваль, директор Студіуму Східної Європи Варшавського університету Ян Маліцький. А також — директор Галузевого державного архіву СБУ Андрій Когут, дисидент, виконавчий співпрезидент «Ваад України» (Асоціація єврейських громадських організацій та общин), виконавчий віце-президент Конгресу національних громад України Йосиф Зісельс та інші відомі особистості.

Про вплив взаємопроникнення культур, твори та явища, які стали брендами України у світі, роль культурної дипломатії, розвиток культурного туризму дискутували народні депутати Микола Княжицький, Іванна Климпуш-Цинцадзе, Володимир В’ятрович, Оксана Савчук, екс-голова Львівської облради Олександр Ганущин, виконавча директорка та заступниця голови правління Асоціації «Єврорегіон Карпати — Україна» Галина Литвин і Мирослава Ливч, директорка Центру досліджень визвольного руху Анна Олійник, журналіст Андрій Павлишин, старший науковий співробітник філії «Гуцульщина» НДІ українознавства Міносвіти Ярослав Зеленчук. Івано-Франківщину гідно представили науковці Прикарпатського національного університету на чолі з ректором Ігорем Цепендою, депутати облради, зокрема Оксана Мельниченко, регіональне відділення Асоціації міст України та Агенція розвитку ОТГ Прикарпаття.

«Мистецтво та культура — це частина самобутності та виховання, — зазначила Мирослава Ливч. — Музеї, театри, виставки, концерти, кіно — все це об’єднує. Під час таких заходів стаємо спільнотою, незалежно від статків та національності».

Про місцеві бренди на прикладі Криворівні та Верховини розповіли радник голови Івано-Франківської ОДА Іван Шкіндюк та заступниця селищного голови Верховини Марія Маківничук. Акцентували на розвитку регіону та співпраці з іншими громадами високогірних районів із різних країн.

«Гуцульська культура і гуцульські традиції наповнюють Карпати життям, — зазначив директор Івано-Франківського регіонального відділення Асоціації міст України Юрій Стефанчук. — У рамках форуму обговорили важливі теми для підйому гірських та високогірних територіальних громад, зокрема розвиток інфраструктури, збереження природної та популяризація історико-культурної спадщини. Впевнений, що системна робота дає результат».

Що ж до фестивальної програми, то навіть сам перелік вражав. Культова вистава «Вигнані з раю» Івано-Франківського академічного драмтеатру із народною артисткою Галиною Баранкевич — мистецька розповідь про лемківський народ, його трагедію та багату культуру. Пісні та запальні танці закрутили у вир чи не всіх глядачів на Співочому полі.

Цей же театр із головним режисером Ростиславом Держипільським представив виставу «Гуцульське весілля». Поруч на сцені — колектив із Коломиї «Hutsul Planet». Запалював виступ учасників Євробачення — гурту «Go-А», а солістка Катерина Павленко взяла участь в одній із дискусій форуму на тему культурної дипломатії.

«Автентична українська пісня — ідеальна, — наголосила Катерина Павленко. — Щоб донести її до нового покоління, нам потрібно було придумувати форми, які зрезонують людям. Тож вирішили переробити пісню так, як усі її почули на Євробаченні. Зробили свій «Шум» для ХІХ століття, надали давній українській пісні нового життя».

Додати до всього — вручення премії Станіслава Вінценза «За гуманістичне служіння та внесок у розвиток регіонів» літературознавцю Петрові Рихлу, презентацію бібліотеки Станіслава Вінценза та виставки живопису «Гуцульські світочі» Миколи та Людмили Рибенчуків за участю народного депутата Петра Порошенка, виступ культових колективів «Кораллі», «Мандри», «Гайдамаки», інші не перелічені події, які надовго запам’ятають учасники заходу, — то можна зрозуміти, чим став форум для культурного життя країни.

«Дискусії про культуру і незалежність на «Via Carpatia-2021» — це саме те, що робить цю подію справді ФОРУМОМ, а не пересічним фестом», — зазначив голова підкомітету з питань культурної політики Комітету Верховної Ради з питань гуманітарної та інформаційної політики Микола Княжицький.

Фото надано Марією Маківничук.