Це комунальний заклад обласної ради, який створили торік у селі Волошки Рівненського району і тим самим підтримали розвиток пластового руху на Рівненщині.

Саме такий приклад роботи влади в напрямі національно-патріотичного виховання молоді зацікавив делегацію з Волині.

Разом з керівниками та депутатами Рівненської обласної ради волинські колеги ознайомилися з роботою пластової оселі, де якраз відбувалося закриття 10-денного табору для новацтва — школярів молодших класів. Понад тиждень 50 дітей з різних районів Рівненщини відпочивали, навчалися та розвивалися у «Волошках» за пластовою методою. А це патріотизм та українські традиції, християнські цінності та саморозвиток.

За словами директора центру Оксани Скляр, на сьогодні в лавах рівненського ПЛАСТУ займається 600 дітей. Упродовж року в оселі проводять різні заходи.

— До появи окремого комунального закладу пластуни Рівненщини діяли як громадська організація. Відколи запрацював наш пластовий центр, можливості для роботи з молоддю значно розширилися. Йдеться не лише про фінансову підтримку з обласного та місцевих бюджетів, а й про можливість брати участь у різних проектах Міністерства молоді та спорту, пропонувати нашим дітям ще більше цікавих занять, — розповіла Оксана Скляр.

Голова Рівненської обласної ради Сергій Кондрачук наголосив на тому, що підтримка пластового руху — це одна зі стратегій національно-патріотичного виховання, яку обласна рада запроваджує на Рівненщині.

— Нещодавно депутати затвердили обласну програму національно-патріотичного виховання, адже досі наша область була однією з небагатьох, де не було системного підходу, як виховувати патріотичну молодь, як прищеплювати любов та повагу до українського, як об’єднувати дітей та юнацтво навколо наших традицій та національних цінностей. Звісно, таку роботу проводили у школах та закладах культури, однак цілісного бачення, як це має розвиватися, не було. Тому досвід роботи нашого пластового вишкільного центру в цьому питанні також дуже цінний, і чимало людей про нього вже знають, — розповів Сергій Кондрачук.

У сусідній Волині також працює комунальний заклад обласної ради «Волинський обласний центр національно-патріотичного виховання, туризму і краєзнавства учнівської молоді». Однак, за словами голови Волинської обласної ради Григорія Недопада, його робота зовсім не схожа на ту, яку проводять на Рівненщині.

— На Волині дуже багато озер та лісів, є приміщення таборів, які не використовуються сповна. Тому їх потрібно використовувати під такі центри патріотичного виховання, організовувати таборування та залучати дітей та молодь до змістовного відпочинку, — переконаний Григорій Недопад.

Тому в рамках підписаного Меморандуму про співробітництво областей волинські колеги готові ще раз приїхати по досвід до Рівненського обласного молодіжного пластового центру.

Юлія ВАСИЛЕНКО- СЛОБОДЕНЮК,
керівник відділу прес-служби Рівненської обласної ради.

Фото надано автором.