Нині вже можна, хоч і з обережністю, констатувати, що поліція і волонтери почали карати браконьєрів, про нахабство, безкарність і кришування на високому рівні яких ми чуємо останніми роками багато. Але... Загальна ситуація боротьби зі «шкідниками» поки що бачиться з таким само результатом, як товчуть воду в ступі чи збирають дощ ситом. Щоправда, і це вже щось. Бо загалом просто не вірилося, що колись когось покарають за перетворення квітучої України на безплідну Сахару...

Натомість постало запитання: нині маємо справу з новою громадською свідомістю чи людям просто терпець урвався?..

Із кулаками на поліцію

Про те, наскільки втратили страх дроворуби без ліцензій, свідчить «карта» їхнього промислу — ріжуть дерева понад залізницею (вдаючи працівників цього відомства), уздовж автомобільних доріг державного значення (як співробітники служби автодоріг), на околицях сіл... Під пилку йдуть і малоцінні акації, і столітні дуби. Приміром, біля Павлиша, тоді ще Онуфріївського (нині Олександрійського) району, за рік чи два було знищено майже... сімсот дерев, серед яких — дуби віком понад 80 років і навіть реліктові двохсотрічні.

А правоохоронці задокументували лише шість зрізаних поряд із залізничною колією дерев, решта залишилися поза увагою закону. Люди кажуть — як завжди.

Ще один пам’ятний, свіжіший, випадок — випилювання дубів у заповідній зоні між Голованівськом і Новоархангельськом. Тоді поліція заскочила «лісових братів» (хай вибачає Робін Гуд) на гарячому, але ті й не думали втікати. Більше того — накинулися на правоохоронців із кулаками. Звідки така самовпевненість і нахабність?

Не дуже ховалися від людей і новоукраїнські ділки, затримані нещодавно посеред дня: автомобіль напоготові, пилки (робочі й запасні) дзижчали на всю околицю, відкритим маршем під це дзижчання бригада рухалася вздовж залізничного полотна... Нахаб накрили. П’ятьох із них затримали і відправили для подальшого з’ясування обставин у райвідділ поліції. Їм інкримінують скоєння злочину за статтею, що передбачає покарання — від трьох до п’яти років позбавлення волі на підставі звинувачення про завдання збитків на суму понад 700 тисяч гривень.

Хоча, зважаючи на те, як цинічно роблять браконьєри свою чорну справу, передбачені в таких випадках Кримінальним кодексом максимум сім років в’язниці були б для них заслуженим покаранням.

Зловмисників цікавить переважно лише «зручна» деревина. Відібравши потрібні колоди, розкішні крони та гілля вони кидають на місці. І беруться за наступного зеленого красеня.

Якщо говорити, наприклад, про «фахівців» по дубових дібровах, то немає сумніву, що лісоруби та їхні «патрони» знають і гривневий, і доларовий еквівалент вартості цієї деревини.

«Повідомлятимемо в соцмережах про кожне спиляне дерево!»

...Кілька років тому місцеві ЗМІ писали про вандалізм «чорних» лісорубів під Новоархангельськом. Там мешканці Левківки разом із працівниками Торговицького лісництва упіймали браконьєрів, серед яких «затесався» і депутат місцевої райради.

Секретар Торговицької сільради Наталя Терновенко фактично оголосила війну «темним силам», які наполегливо ховали кримінальну справу з доведеними й задокументованими слідами злочину — зрізаними деревами і реальними збитками державі на сотні тисяч гривень. Місцеві тоді розповідали, що керівник упійманих дроворубів має свої бригади, скеровує їхню діяльність за певними маршрутами... Розповідали, але слухати їх ніхто не бажав. Не змогла розмотати й витягти на сонце зміїний клубок злочинних діянь місцевих хапуг-лісозаготівельників і Наталя Терновенко. І вирубка під Левківкою, і нищення дерев, задокументоване в районі Іванівки (там, згідно з офіційним протоколом, напиляли на один мільйон 900 тисяч гривень, вважай — цілий ліс!) залишилися непокараними...

— Колишні справи, на жаль, заглухли, — повідомила Наталя Терновенко. — Але відтоді відкрито різати ліс біля Новоархангельська перестали. Ми (активісти. — Авт.) і після Левківки ловили людей з доказами їхніх злочинів. Було враження, що кришує цей бізнес поліція. Тоді ми відкрито повідомили, що будемо не тільки телефонувати на «102», а викладатимемо в мережах кожен фотофакт вирубки з розповіддю — де, ким і коли. І цих доказів бездіяльності (тих, хто повинен стояти на сторожі громадської власності) назбирається стільки, що чимало з посадовців не втримається при владі. Пригрозили, що цю статистику знатимуть і в Києві... Подіяло...

Хотілося б переказати ці слова керівництву Мар’янівської ОТГ Новоукраїнського району і ще багатьом іншим, де браконьєри істотно прорідили лісосмуги і де руки правосуддя так і не дотягнулися до зловмисників або дотягувалися лише для того, щоб скласти на них протоколи і відпустити додому...

— Наш офіцер поліції Андрій Пахалюк затримав людей, які вирізали лісосмугу, — здивував приємною новиною заступник мар’янівського сільського голови Михайло Торяник. — Браконьєри замаскувалися під працівників автодору, вдягнули помаранчеві жилетки і пішли відкрито пиляти дерева. Сподіваємося, слідство доведе провину цих нахаб. Бо проблема лисих посадок уже нікому не здається надуманою...

Чи не час підкріпити справами?

І насамкінець. Нещодавно Президент України вкотре нагадав, що надра України належать її громадянам. Говорив про аудит наших природних багатств, економічний паспорт і гроші для дітей від користування природними копалинами.

Проте такі хазяйські розмірковування про людяне ставлення до своєї землі обов’язково треба підтверджувати ділом. А для початку нарешті розв’язати на рівні держави проблему ганебного нищення природних ресурсів, тих само лісонасаджень, почистити річки, забезпечити захист і лісів, і водойм...

Кіровоградська область.