Таку інформацію про забудовника розміщено на зеленому паркані об’єкта.

Хаотична і дика забудова міста, знищення парків, скверів, особливо в правобережній частині столиці — одна з причин цього. До таких забудов можна віднести «будівництво-привид», яке розпочалося та ведеться по проспекту Перемоги, 50-А. Усі про нього знають, але ніхто офіційно не може пояснити, що будується та на яких підставах.

В інтернет-мережі на сайті https://www.dsnews.ua розміщена інформація, що на цій ділянці мають побудувати багатофункціональний комплекс «50 Avenue», який складатиметься з двох веж висотою 34 та 48 поверхів для офісних приміщень, апартаментів, фірмових магазинів, SPA-салону, фітнес-клубу, на даху розмістять басейн, а під землею — паркінг.

Про законність чи незаконність будівництва столичні чиновники нагадують чи не щодня. Та чи знають про це в Обслуговуючому кооперативі «Ексон Прем’єр Шулявська», який, схоже, є забудовником ділянки і якому було відмовлено в наданні містобудівних умов та обмежень для проектування об’єкта будівництва по проспекту Перемоги 50-А. Та це не зупиняє забудовника, який не пройшов навіть стадію проектування.

До речі, справа з цього приводу перебуває в Окружному адміністративному суді міста Києва, судове засідання по ній призначено на 19 липня 2021 року (суддя В. А. Донець).

Є запитання і до особи, яка розпочала будівельні роботи. Якщо це ОК «Ексон Прем’єр Шулявська», у якого основний вид економічної діяльності — комплексне обслуговування об’єктів (клас 81.10.), то він не мав на це право, оскільки цей клас включає надання комплексу допоміжних послуг у приміщеннях клієнта. Зокрема, загальне прибирання приміщень, догляд за ними, усунення сміття, забезпечення охорони та безпеки, доставку пошти, послуги портьє, прання та суміжні послуги допоміжного характеру. Зазначені види послуг здійснює обслуговуючий персонал, який не відповідає за результати діяльності компанії чи роботи клієнта.

Хоча, можливо, забудовником є інша особа. Інформації про забудовника на місці проведення робіт немає.

Не можна визначити забудовника і по сайтах усіх юридичних осіб, які були причетні до отримання чи користування цією земельною ділянкою.

Пригадаємо, як починалося та триває утаємничене будівництво

У лютому 2004 року Київрада рішенням № 40/1250 передає Товариству з обмеженою відповідальністю «Рінко» для будівництва, експлуатації та обслуговування ресторану швидкого харчування у короткострокову оренду на один рік земельну ділянку площею 0,3110 га на просп. Перемоги 50-А в м. Києві; та вже в жовтні цього самого року рішенням № 627/2037 дозволяє її продаж ТОВ «Рінко» без зміни цільового призначення.

24 травня 2007 Київрада рішенням № 649/1310 міняє цільове призначення земельної ділянки, дозволивши будівництво, експлуатацію і обслуговування торгово-офісного комплексу з рестораном швидкого харчування та благоустроєм і озелененням скверу.

Але потім, швидше за все: не дійшовши згоди з посадовцями «молодої команди», можливо, щодо вдячності чи з інших причин за зміну цільового призначення земельної ділянки та дізнавшись, що попередні рішення по ній можуть скасувати, власники починають діяти. В червні 2007 року ТОВ «Рінко» передає цю земельну ділянку як внесок до статутного капіталу новоствореного ТОВ «Шулявка». Цікаво, що на той час засновниками ТОВ «Шулявка» були ті самі особи, що й ТОВ «Рінко». Тобто, фактично самі собі передали земельну ділянку.

Грудень 2007 року. Чого і слід було очікувати, Київрада рішенням № 1493/4326 скасовує всі вище зазначені попередні рішення.

Дізнавшись про це, товариства звертаються до суду з позовами. ТОВ «Шулявка» — про визнання за ним права власності на земельну ділянку та зобов’язання ГУ земельних ресурсів КМДА видати держакт на право власності, а ТОВ «Рінко» — про скасування рішення №1493/4326 від 20 грудня 2007 року. Після судових слухань протягом 2008 року позови було задоволено.

4 лютого 2008 року суддя Господарського суду міста Києва (О. А. Кролевець) своїм рішенням задовольнила позов ТОВ «Шулявка» про визнання за ним права власності на земельну ділянку та зобов’язала ГУ земельних ресурсів КМДА видати державний акт, що посвідчує право власності на земельну ділянку.

27 лютого 2008 року суддя Господарського суду міста Києва (Т. Ю. Трофіменко) своїм рішенням визнав недійсним (нечинним) та скасував рішення Київської міської ради від 20 грудня 2007 року.

При цьому Феміда стала на бік позивачів, ігноруючи рішення Київміськради і фактично перебираючи на себе повноваження розпорядження київською землею.

Завдяки цьому в липні 2010 року ТОВ «Шулявка» отримало держакт на право власності та стало повноправним власником цієї земельної ділянки.

Протягом наступних восьми років новий власник на цій ділянці нічого не будував та не займався благоустроєм чи озелененням скверу. І лише в 2018 році, коли всі пристрасті втихли та вийшли терміни на подачу позовів, ТОВ «Шулявка» активізувало свої дії щодо отримання дозвільних документів на будівництво.

Із зазначеного можна зробити припущення, що протягом восьми років земельна ділянка використовувалась власником не за призначенням.

У 2018 році її було передано, швидше за все, по договору суперфіцію ОК «Ексон Прем’єр Шулявська», який і отримав право її забудови. Однак останній протягом 2018—2020 років дозвільних документів на початок будівництва, містобудівні умови та обмеження щодо проектування на ділянці не отримав. Та це, як бачимо, не стало йому на заваді.

На неодноразові звернення громадськості на початку 2020 ріку правоохоронні органи нарешті відкривають кримінальне провадження за ознаками вчинення кримінальних правопорушень, передбачених ч. 4 ст. 197-1 (самовільне заняття земельної ділянки та самовільне будівництво), ст. 364 (зловживання владою або службовим становищем), ст. 356 (самоправство) КК України та розпочинають досудове розслідування, яке наразі досі триває, так як і самі будівельні роботи. З такими темпами розслідування, схоже, провадження буде скеровано до суду вже після завершення будівництва. З огляду на це можна припустити наявність зацікавленості деяких посадових осіб правоохоронних органів в затягуванні досудового розслідування.

Отак: неймовірне можливо

Київська міськрада 10 червня цього року зненацька вирішує викупити земельну ділянку площею 0,311 га нібито для відновлення благоустрою зеленої зони та створення міського парку на проспекті Перемоги, 50-А в Шевченківському районі.

Як наголосив під час брифінгу 11 червня 2021 року міський голова Києва Віталій Кличко, «столична влада вирішила викупити у власника земельну ділянку по проспекту Перемоги 50-А, щоб упередити скандальне будівництво, проти якого виступає чимало киян, та створити там зелену зону».

Одразу постає питання, а як можливо упередити те, що вже розпочалося та триває?

Хто дасть відповідь киянам: чи буде створено тимчасову комісію з залученням відповідних фахівців для з’ясування розміру збитків місту, завданих причетними до цього «будівництва» посадовими та юридичними особами.

У разі викупу, а попередня ціна становить 24 182 811, 99 грн, хоча свого часу її викупили за 2 456 999, 00 грн, що робити з уже збудованими конструкціями, та за чий рахунок при необхідності їх буде демонтовано? Чи не завдали ці будівельні роботи шкоди комунікаціям метрополітену або іншим організаціям, які наслідки техногенного характеру слід очікувати в майбутньому, та в разі їх настання — хто нестиме відповідальність?

Заступник міського голови — секретар Київської міськради Володимир Бондаренко, зазначив, що ухвалення цього рішення не є втручанням міста у володіння майном, оскільки викуп земельної ділянки для суспільних потреб відбуватиметься «виключно за волею власника земельної ділянки».

А якщо власником не буде надано згоду на продаж ділянки протягом року, що робитиме Київрада, та на якій підставі взагалі ухвалювалось таке рішення. Чи це не спроба з боку столичної влади надати черговий привід власнику скасувати прийняте  в судовому порядку рішення та продовжити будівництво, легалізувати його.

Аналізуючи сказане можновладцями, можливо припустити, що це чергове замилювання очей громаді Києва.

Редакція, як і всі кияни, чекають на відповіді, поновлення скверу «Слава танкістам» і покарання винних в порушенні українського законодавства осіб. Врешті-решт не забуваймо, що за Конституцією України ми — правова держава, де має панувати його величність Закон.

Фото Олександра КЛИМЕНКА.