2 липня. Швейцарія — Іспанія. 1:1 (пенальті — 1:3). Голи: Шакірі, 68 — Закарія, 8 (а/г). Санкт-Петербург. «Крестовський». 24 764 глядачі. Рефері — Майкл Олівер (Англія). Вилучено Фройлера (Швейцарія, 77, груба гра).

Бельгія — Італія. 1:2. Голи: Лукаку, 45+2 (п) — Барелла, 31, Інсіньє, 44. Мюнхен. «Альянц Арена». 12 984 глядачі. Рефері — Славко Вінчич.

3 липня. Чехія — Данія. 1:2. Голи: Шик, 49 — Ділейні, 5, Дольберг, 42. Баку. «Олімпійський стадіон». 16 306 глядачів. Рефері — Бйорн Кейперс (Нідерланди).

Україна — Англія. 0:4. Голи: Кейн, 4, 50, Магвайр, 46, Гендерсон, 63.

Україна: Бущан, Караваєв, Забарний, Кривцов (Циганков, 35), Матвієнко, Миколенко, Сидорчук (Макаренко, 64), Зінченко, Шапаренко, Ярмоленко, Яремчук. Тренер — Андрій Шевченко.

Англія: Пікфорд, Вокер, Стоунз, Магвайр, Шоу (Тріпп’єр, 65), Райс (Гендерсон, 57), Філліпс (Беллінгем, 65), Санчо, Маунт, Стерлінг (Решфорд, 65), Кейн (Кальверт-Льюїн, 73). Тренер — Гарет Саутгейт.

Рефері — Фелікс Бриг (Німеччина).

Рим. «Стадіо Олімпіко». 11 880 глядачів.

Найцікавіше в поєдинку швейцарців та іспанців почалося, коли команди пробивали післяматчеві пенальті. Хоча і в основний час, і в екстра-таймах була гостра і захоплива боротьба.

Іспанія відкрила рахунок уже на 8-й хвилині. Після подачі кутового Альба завдав потужного удару метрів з 20. І після рикошету від Закарії м’яч влетів у ворота швейцарців. Паритет у матчі відновився у другому таймі, коли Шакірі скористався помилкою іспанських оборонців.

Надалі команди м’ячів не забивали. Переможець визначився у серії пенальті, де влучнішими були іспанці.

***

Протистояння Італії та Бельгії — класний матч елітних суперників. Однак італійці все-таки на сантиметри перевершували «червоних дияволів» в усіх компонентах.

Півоборонець збірної Бельгії та клубу «Манчестер Сіті» Кевін де Брюйне:

— Ми віддали всі сили, щоб перемогти. Італійці більше володіли м’ячем, на жаль. Виліт з турніру — це завжди розчарування.

Тренер збірної Італії Роберто Манчіні:

— Ми забили два м’ячі, а могли і більше. Вважаю нашу перемогу абсолютно заслуженою. На черзі — збірна Іспанії. Що далі, то важче.

***

Після першого тайму здавалося, що збірна Данії, котра повела в рахунку (2:0), легко доведе справу до перемоги. Але чеські футболісти другу половину провели значно зібраніше. Одразу після перерви відіграли один м’яч. І мали найсерйозніші наміри. Але данцям вдалося зберегти переможний рахунок.

Єдиною втіхою для Чехії може стати те, що її нападник Патрік Шик зрівнявся за забитими м’ячами з Кріштіану Роналду (по 5 влучень) і, цілком можливо, разом з ним стане кращим бомбардиром турніру.

***

Англія ідеально почала матч проти українців, забивши швидкий гол. Протягом чималих відрізків часу англійці контролювали перебіг зустрічі. Санчо і Стерлінг діяли дуже активно. Але наприкінці тайму наша команда дещо поліпшила гру. І це було обнадійливо.

На жаль, наші сподівання на ліпшу долю після перерви розвіялися, мов дим на вітрі. Поступово рахунок зростав не на нашу користь. Хоча українські футболісти грали не шкодуючи сил — самовіддано і старанно. Але, що вдієш, суперник переважав їх у класі, а психологічний стан англійців давав їм змогу вести боротьбу спокійно і переконливо.

Однак не можна стверджувати, що наша команда грала погано. Просто англійці, котрі демонструють блискучу форму (у п’яти матчах турніру не пропустили жодного м’яча!), максимально використали моменти в зустрічі з нашими.

Звісно, рахунок поєдинку з англійцями дещо зіпсував загальну картину виступів збірної України на турнірі. Але це лише емоції. Перше місце нашої команди у відбірній групі (обійшла тоді чинного чемпіона Європи Португалію — 0:0 і 2:1), вихід (уперше в історії) до числа восьми найсильніших команд Європи — поважний результат.

Отже, присипати голову попелом не варто. У збірної України, безумовно, є потенціал і перспективи на зростання. Критикувати є за що, але корисніше зосередитися на позитивних моментах, котрих вистачає.

У неділю національна команда повернулася до України. В аеропорту «Бориспіль» нашу збірну зустрічали тисячі вболівальників з національною символікою, квітами і влаштували футболістам зворушливий прийом.

***

Сьогодні, 6 липня, відбудеться перший півфінальний матч, у якому зустрінуться Італія та Іспанія. Завтра — другий: Англія — Данія. Обидва поєдинки гратимуться на стадіоні «Вемблі» в Лондоні. Початок о 22:00.