Вони обговорили питання дотримання прав внутрішньо переміщених осіб та мешканців окупованих територій. Уповноважений зазначила, що через постійні репресії та переслідування з боку окупаційної влади за прояви проукраїнської позиції дедалі більше мешканців цих територій стають ВПО. За її словами, на тлі пандемії COVID-19 представники окупаційної адміністрації понад півтора року блокують роботу КПВВ (контрольних пунктів в’їзду-виїзду), чим порушують право на свободу пересування. Через неможливість реалізувати свої права мешканці тимчасово окупованих територій вимушені порушувати закон та в’їжджати на контрольовану Україною територію через державний кордон з Російською Федерацією.

Людмила Денісова зазначила, що неодноразово привертала увагу органів охорони державного кордону та міжнародних партнерів щодо необхідності якнайшвидшого розв’язання цієї проблеми. Уповноважений поінформувала Кароліну Ліндхольм Білінг про те, що загалом у російських катівнях перебуває 405 громадян України, у тому числі 44 військовослужбовці та 30 жінок. Зокрема, у незаконному ув’язненні — 113 наших громадян: 14 у тимчасово окупованому Криму та 99 — на території РФ. Уже засуджено 67 осіб, ще 46 перебувають під судом і слідством. На тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей окупаційна влада безпідставно та незаконно утримує 292 наших громадян. Ще 258 осіб вважаються зниклими безвісти.

Також йшлося про проблеми дотримання прав шукачів притулку та осіб без громадянства. Людмила Денісова зазначила про можливість опрацювання необхідних змін до законодавства, спрямованих на дотримання прав біженців і шукачів притулку в рамках роботи утвореної Уповноваженим координаційної ради з питань захисту прав іммігрантів. Сторони домовилися про продовження співпраці в напрямі забезпечення дотримання прав ВПО, мігрантів та незаконно позбавлених волі громадян України, повідомляє прес-служба Уповноваженого Верховної Ради з прав людини.