Це сталося в п’ятницю. Стовп густого диму, що піднявся над підприємством, було видно відпочивальникам на березі Чорного моря за десятки кілометрів. Під час вибуху загинув один робітник, а ще п’ятеро дістали сильні опіки. Зараз слідство з’ясовує причини НП, основною версією є порушення техніки безпеки.

НПЗ Petromidia вважається найбільшим і найсучаснішим підприємством з переробки нафти в усій Східній Європі, а також у регіонах Чорного й навіть Середземного морів. Він розташований у стратегічному районі й має розгалужену розподільну мережу зі збуту своєї продукції. Його будували за останніми технологіями неподалік порту Констанца. Румунські нафтопродукти у великій кількості зараз постачають до Болгарії, Молдови і Грузії. Планувалося, що в перспективі Petromidia перероблятиме нафту, видобуту зі свердловин у Чорному морі, де відкрито її поклади.

Торік на цьому НПЗ було перероблено 4,8 мільйона тонн сирої нафти, з яких отримано понад 1,16 мільйона тонн високоякісного бензину й більш як 2,6 мільйона тонн дизельного палива й гасу, що використовується для заправлення літаків. Цим займалися майже 1120 робітників. Зазначається, що Petromidia належить національній нафтогазовій компанії Казахстану KazMunaiGaz International. Свою частку акцій у ньому має і Румунія, власником яких є міністерство енергетики.

У людей, котрі мешкають у цьому районі, були побоювання, що пожежа спричинить забруднення повітря і влада заборонить відпочивати на пляжах. Однак, як заявив міністр охорони довкілля Барна Танцос, мобільні лабораторії, котрі досліджують якість повітря, не відзначили підвищення шкідливих речовин у ньому. В день пожежі вітер дув убік моря, а не берега. Що й уберегло населення курортного району та гостей від масової евакуації.