Звичайно, в усіх землях показники ще відрізняються, але й столична, й регіональна влада поступово полегшує карантинні правила, запроваджені у зв’язку з пандемією коронавірусу.

Послабила обмеження також міська влада столиці Німеччини. Адже тижнева захворюваність, за якою визначають її поточний рівень, становить 5,1 на 100 тисяч мешканців. Це дало підставу Сенату Берліна здійснити подальші кроки до повернення у нормальне звичне життя.

Тож із суботи, 3 липня, берлінці та гості столиці дотримуватимуться правил, відповідно до поправок міської влади про захист від інфекцій. Зокрема послаблено існуючі заборони на контакти: приватні зустрічі просто неба не обмежуються ані за кількістю людей, ані за числом домогосподарств, що беруть у них участь, як це було досі. Відтепер такі заходи, як іменини чи весілля, у Берліні можна проводити просто неба компаніями до 100 осіб.

Утім, якщо святкування відбувається у закритому приміщенні, то на учасників, як і досі, поширюються коронавірусні обмеження — до 10 осіб і щонайбільше із п’яти домогосподарств.

Офіційні заходи можуть проводитися просто неба, і запрошувати на них дозволено до двох тисяч осіб. А в закриті приміщення тепер можливий вхід до 500 осіб.

Якщо досі для відвідування музеїв, кафе, бібліотек чи торговельних центрів як одинакам, так і групам відвідувачів неодмінно слід було зробити тести та повідомити дані, за якими можна відстежити контакти інфікованого, то нині такі процедури скасовано. Пред’явлення негативного тесту чи експрес-тестування тепер обов’язково потрібне на офіційних заходах, на яких присутні понад 500 осіб.

Що стосується носіння захисних масок, то навіть усупереч сприятливій епідеміологічній ситуації, це правило не скасували, а лише послабили. Якщо точніше, то відтепер маска FFP2 не є обов’язковою у закритому приміщенні — достатньо звичайної медичної. Послаблення діє, приміром, для людей, котрі відвідують спортивні зали, танцювальні студії чи учбові центри різних типів. До останньої категорії Сенат відніс університети, музичні школи, автошколи і школи садівництва. Також студентам вишів знову дозволили відвідувати лекції особисто.

Берлін.