На борт кораблів і до вагонів потягів усіх напрямків вільно пускатимуть лише громадян, які мають сертифікат про проходження повної вакцинації. Тим, хто дотепер не зробив щеплення від коронавірусу, доведеться оплатити проходження експрес-тесту. Коштуватиме це 20 євро.

Навіть тим, хто встиг зробити лише перший укол, доведеться викласти цю суму нарівні з тими, хто категорично не хоче прищеплюватися і тим самим наражає на небезпеку здоров'я навколишніх.

Запроваджуючи ці обмежувальні заходи, уряд сподівається, що він підштовхне громадян, які сумніваються, до вакцинації, бо оплачувати щораз контрольні тести обтяжливо. Влада попередила, що найближчими днями буде змінено й правила перевезень громадян усіма видами наземного міського та міжміського транспорту.

Автором цієї ініціативи став професор суспільної і профілактичної медицини Янніс Тунтас. Він заявив, що впоратися з новим штамом коронавірусу «Дельта» і підвищити кількість вакцинованих громадян «можливо, лише за обмеження допуску тих, хто не пройшов імунізацію, до потягів і міського транспорту». Деякі ЗМІ обвинуватили Тунтаса в грецькому прояві «апартеїду» за умовний поділ людей на «чистих» і «брудних». Але влада прислухалася до його рекомендацій. І нагадала грекам, що без проходження вакцинації ніхто з них не зможе пересуватися не тільки країною, а й іншими державами Євросоюзу, а також у Норвегії, Ісландії, Ліхтенштейні та Швейцарії.