Якщо до старовинних замків та фортець складно дістатися через погане транспортне сполучення, то їх можна відвідати під час онлайн-мандрівок. Відтепер це можливо завдяки історико-культурному проекту «Вартові часу: онлайн-мандрівки замками Західного Поділля».

Його спільно реалізували німецький культурний центр «Гете-Інститут» при Посольстві ФРН в Україні та Хмельницький обласний центр туризму і краєзнавства учнівської молоді. А фінансову підтримку надав Дім Європи.

У рамках проекту створено цикл екскурсій по замках Західного Поділля, серед яких «Маленький ключ великого шляху: Жванець, Кудринці, Чорнокозинці», «Твердиня над Збручем: Скала-Подільська», «Castrum Rubrum: Червоногород», «Західний форпост Гедиміновичів: Теребовля та Чортків». Вони записані у форматі відеоуроків, в які включені інтерв’ю з відомими істориками та археологами, фахівцями у галузі історії середньовіччя, міської археології та пам’яткоохоронної діяльності.

Обрані замки не є надто популярними об’єктами серед туристів, а дістатись до них доволі проблематично. Крім цього, у більшості не проводяться професійні екскурсії. Тож відеомандрівки стануть у пригоді всім, хто цікавиться історіє рідного краю. Адже тепер віртуальну подорож можна здійснити в будь-який зручний час з будь-якого місця. До того ж обласний центр туризму і краєзнавства запровадив показ відеороликів під час проведення обласних масових заходів у рамках освітньо-виховної програми.

Хмельницька область.