За його словами, у влади Баня-Луки немає ні політичних, ні економічних, ні соціальних проблем, які могли б поставити під сумнів стабільність Республіки Сербської, що входить до складу БіГ. А ось стан справ у Федерації Боснії і Герцеговини - протилежний. «Але це їхні справи, і ми не коментуємо їх, якщо вони не стосуються наших інтересів», - наводять слова Додіка боснійські та сербські ЗМІ.

Радіо й телебачення Сербії акцентує увагу на словах голови Президії Боснії і Герцеговини про те, що ця країна повинна функціонувати відповідно до конституції, а не з «ілюзіями й нав'язаними ззовні концепціями, які забирають час і енергію, але не можуть здійснитися». Щоправда, цього разу він не порушував питання про ймовірний вихід Республіки Сербської зі складу БіГ, а лише поставив під сумнів факт керування федерацією високим представником міжнародного співтовариства, який має дуже широкі повноваження. Мілорад Додік підтримав категоричну незгоду Кремля із призначенням на цю посаду німецького дипломата Крістіана Шмідта. Погоджується він і з думкою Москви, що вся повнота влади в БіГ має бути передана її законно обраним представникам, одним з яких він і є. У Кремлі вважають існування апарату високого представника в БіГ анахронізмом, що символізує зовнішній західний протекторат над незалежною країною.

Але саме цей міжнародний орган стримує прагнення Мілорада Додіка і його кремлівських консультантів до виходу Республіки Сербської зі складу БіГ. Бо це спричинило би ще один переділ кордонів у цьому вибухонебезпечному регіоні. Москві дуже вигідно мати такого Додіка, якому наплювати на проблеми Боснії і Герцеговини, про що він дуже ясно заявив минулого понеділка після зустрічі з міністром закордонних справ і торгівлі Угорщини Петером Сіярто. На догоду Кремлю він готовий загострювати їх, щоб БіГ не вступила до НАТО. Адже Альянсу проблемні країни просто не потрібні, а нинішня влада РФ уже багато років практикується на створенні їх то в Молдові, то в Грузії, то в Україні. А зараз намагається загальмувати всі процеси зближення цієї балканської країни з Альянсом.