Про цей досвід розповіли учасники прес-конференції «Нові туристичні маршрути в малих містах України». Проект став можливий завдяки підтримці Українського культурного фонду. Культурна інтервенція втілюється у межах програми «Культура плюс» і має на меті через актуалізацію історичної спадщини пожвавити розвиток бізнесу в малих містах.

«Острожиків» оснастили QR-кодами

Як розповів заступник директора Державного історико-культурного заповідника міста Острога Андрій Брижук, в їхньому місті під час створення скульптур взяли за основу легенду про плем’я остророгів, яке мешкало на цій території в давнину. Тож у середмісті встановили 25 міні-скульптур «острожиків» — чоловічків з вусами, бородами, у стилізованому старослов’янському вбранні і кашкетах. Серед них — аптекар, скрипаль, поштар, переписувач Корану і навіть «острожик»-турист з біноклем на шиї.

Біля фігурок розташовані QR-коди, завдяки яким можна більше дізнатися про те чи інше місце. Крім того, за допомогою електронного додатка туристи можуть пройти квест із пошуку міні-скульптур, заробляючи призові бали за кожного знайденого «острожика».

Відкриття туристичного маршруту з острожиками відбулося на початку червня. За словами Брижука, одну з фігурок майже одразу хтось хотів привласнити, але завдяки широкому розголосу і активним діям поліції повернули вже за добу.

Місто презентуватиме дух Хо

Тим часом у Полонному на Хмельниччині презентуватиме місто туристам прадавній дух Хо. За легендою, він захищає Полонне, яке стоїть на річці Хоморі, від злого духу Мори. Тут уже визначили 17 локацій для встановлення міні-скульптур, поінформувала спеціаліст відділу культури та туризму виконавчого комітету Полонської міськради ОТГ Вікторія Зінчук. Утім, на цьому зупинятися не збираються і кількість скульптур можуть збільшити.

«Ми зобразили його позитивним, дуже добрим дідуганом. Цей образ створила місцева мисткиня Наталія Куберська. У різних локаціях він поставатиме у різних «іпостасях», які відображатимуть певне місце, його історію або пов’язану з ним легенду», — каже Вікторія. Відкрити новий маршрут з малими пластичними формами планується 21 серпня, під час святкування 1025-річчя Полонного.

Крім цих двох громад, у проекті «Розробка методології маркування історичних атракцій в малих містах України. Культурна інтервенція в минуле заради подорожі в майбутнє» беруть участь ще чотири міста України. Це — Батурин Чернігівської, Броди Львівської, Володимир-Волинський Волинської і Кременець Тернопільської областей.