Поспішала, щоб встигнути з подарунком для тата до дня його народження. Як їй це вдалося і чому саме такий подарунок вирішила зробити?

Станіслав Вовк — добре знаний у Вінниці серед журналістської братії. Раніше працював редактором Чечельницької райгазети. Понад десять років — на посаді керівника прес-служби обласного управління лісового господарства. Втім, хіба ми оцінюємо людей за їхніми посадами?

«Вдалий псевдонім підібрав колега»

Станіслава Вовка цінують за інші якості — його товариськість, щирість, доброту.

«Дуже вдалий псевдонім підібрав для себе ваш прес-секретар лісового господарства! Вовк, ліс... Оригінально», — казав мені якось колега з Києва після прочитання підпису під публікацією про вінницькі ліси. Дізнавшись, що це справжнє прізвище, чоловік не без здивування сказав: «Треба ж, щоб так збіглося! Мабуть, везучий по життю чоловік».

Любов до слова у Станіслава, схоже, від народження. Гарне поєднання в одній людині — людяність і талант!

Яблуко від яблуні не далеко відкотилося. Це вже про одну з доньок Станіслава — Оксану Поліщук. Написані нею тексти читаються легко, сприймаються образно. Загляньте у підшивку одного з місцевих тижневиків, де вона працювала раніше... Ще й пише швидко. Її тексти у Фейсбуці теж привертають увагу оригінальністю.

Батько Оксани енергійний, але донька випередила його у цьому. І не дивно!

Провальна затія?

До дня народження батька Оксани залишалося 19 днів... Написати і видати книжку менш як за три тижні насправді нереально. Дуже стислі терміни. Втім, пані Оксана довела, що все-таки можливо. Ось як вона згадує про це.

«27 травня о 22.00 я валялась на дивані та думала, що б таке подарувати татові на день народження 15 червня. Парфуми? Щось із одягу? Все не те. А напишу я книжку! Подумала і... сама здивувалася своєму нахабству. Того ж дня о 22.45 створила документ, впевнено вбила назву «Коли твій батько — Вовк», і до третьої ночі пальці літали по ноуту...

Я впоралася. Звісно, такий Батько і Людина вартий трьох томів енциклопедії і окремої статті у Вікіпедії, але мені є до чого прагнути! Ідея, яка здавалася апріорі провальною (в такі терміни), завершилася книжкою на 100 сторінок.

Па, я зроблю більше, а тебе хай береже Бог і всі янголи-охоронці! З днем народження, наш найкращий у світі Вовк!»

Центр Всесвіту

Свою любов до тата Оксана вмістила в одному реченні: «Скільки себе пам’ятаю, батько був для мене центром Всесвіту!». Краще не скажеш! Або ще рядки з книжки: «Шкода, що розум ховає від нас спогади у два, три, чотири роки... Неясні відчуття, запахи, уривки якихось ситуацій і людей. У моїх спогадах багато батькових обіймів і тепла».

Ось ще: «Я пам’ятаю руки, які гладили мене по голові. Я пам’ятаю завжди лагідний тон. Багато сміху. Багато любові. Чогось невимовного, від чого нині стискається серце і на очі набігають сльози. Це невимовне, невловиме називається щастя... Я була дуже щасливою дитиною, бо знала, що мене люблять».

Ще один короткий фрагмент з книжки. Короткий, але дуже чуттєвий. Кожне слово, як писав Іван Франко, «викликає в душі тисячу почуттів і акордів».

«Село Бритавка, мені п’ять років, — пише авторка. — Батько після роботи і у вихідні будує для нас, малих, будиночок на подвір’ї. Вішає гойдалку. Ми бавимося з котами і собаками, бігаємо на задній двір скубати малину і аґрус.

Я багато сміюся і часто прибігаю до батька, щоб обійняти його і попроситися на руки. Чим би зайнятий не був, батько кидає всі справи і миттю бере мене на руки. Всі казали «Ото вже папина мазунка!», а я лише міцніше хапалася за батька і заривалася йому носом в шию, вдихаючи запах, яким не могла надихатися, — найрідніший запах у всьому світі».
На обкладинці книжки значиться прізвище авторки: «Оксана Вовк», не Поліщук... Це теж неспроста.

«Тепер ваша черга, пане Станіславе, — такими словами хочеться звернутися до батька Оксани. — Маєте розповісти нам про таку донечку, як Оксана. Про всіх своїх діток. Багатодітному батьку, без сумніву, є про що писати!

Вінниця.

На знімку: Оксана Поліщук і батько Станіслав Вовк, про якого написала книжку у рекордно короткі строки.

Фото з Фейсбук-сторінки Станіслава Вовка.