На знімку: голова Бахмацької міськради Павло Шимко вручає грамоту Олександру Ніщуку.

У ньому взяли участь фізкультурники з Києва та п’яти областей України. У рамках заходу відбувся також дитячий пробіг на 1000 метрів для всіх охочих школярів.

На думку організаторів та учасників, захід сприятиме пропаганді здорового способу життя, зміцненню здоров’я, профілактиці захворюваності на COVID-19 та подоланню наслідків хвороби.

Автор цих рядків, як найстарший учасник пробігу, привітав учасників зі стартом і оголосив їм, що вони не просто учасники, а перші учасники у напівмарафоні, які започатковують нову прекрасну фізкультурну традицію.

Варто нагадати, що Бахмач — одне з міст, де вже багато років поспіль проводяться численні благодійні забіги для дітей, школярів і пропагандистів здорового способу життя, організатором яких є Борис Михайлов — керівник дитячо-молодіжного клубу «Гармонія». Його вихованки Дар’я Михайлова та Євгенія Прокоф’єва — перший і другий номери олімпійської збірної України з марафонського бігу.

Особливо слід зазначити, що заходи були б не можливими, якби не підтримка представників місцевої влади та спонсорів. Вдячні за організацію та благодійну підтримку бахмацькому міському голові Павлу Шимку, генеральному спонсору — приватному сільськогосподарському підприємству «Пісківське», депутату Чернігівської обласної ради Валерію Колоші. Зі свого боку, як представники ТОВ «Знання» України, разом з дизайнером Юрієм Власенком ми зробили свій спонсорський внесок спортивною амуніцією.

Багаторічний досвід показує, що приклад треба брати з регіональних пробігів, а не зі столичних марафонів, які стали повністю комерційними. Хоч як сумно, а доводиться констатувати, що київські марафони проводяться на найнижчому рівні серед столиць Європи. Причина у тому, що організатори не турбуються про учасників, думають лише про збагачення та комерційну складову.

На те, як треба організовувати подібні заходи, гадаю, буде нагода подивитися під час ХХХІІІ Всеукраїнського легкоатлетичного забігу «Бахмацьке свято бігу», який заплановано на 21 серпня цього року на дистанціях від 500 до 6000 метрів для різних вікових категорій. Стартовий внесок для юнаків та дівчат символічний — 10—20 гривень, а для дорослих — 150.

Цього ж разу призерами Бахмацького напівмарафону стали серед чоловіків — Сергій Кровлайдик (Бахмач), Павло Шутенко (Київ), Олександр Балицький (Баришівка), серед жінок — Юлія Капуста (Суми), Ніна Іварівська (Бобровиця Чернігівської області) і Олена Бабенко (Запоріжжя). Всі переможці нагороджені грамотами та медалями, цінними подарунками та грошовими преміями.

Після забігу для відновлення сил учасникам було запропоновано мінеральну воду, зелений чай та куліш.

Олександр НІЩУК, призер напівмарафону.

Чернігівська область — Київ.

Фото надано автором.