Англія — Данія. 2:1. Голи: Дамсгор, 30, К’єр, 39 (а/г), Кейн, 104. На 104-й хвилині Кейн не реалізував пенальті (воротар).

Англія: Пікфорд, Вокер, Стоунз, Магуайр, Шоу, Філліпс, Райс (Гендерсон, 95), Сака (Гріліш, 69, Тріпп’єр, 106), Маунт (Фоден, 95), Стерлінг, Кейн. Тренер — Гарет Саутгейт.

Данія: Шмейгель, Стрюгер-Ларсен (Васс, 67), Крістенсен (Андерсен, 79), К’єр, Вестергор (Вінн, 105), Мегле, Гейб’єрг, Ділейні (Єнсен, 88), Брейтвейт, Дамсгор (Поульсен, 67), Дольберг (Нергор, 67).

Тренер — Каспер Юльманн. 

Рефері — Данні Маккелі (Нідерланди).

Лондон (Велика Британія). «Вемблі». 64 950 глядачів. 19 градусів.

Англія нарешті домоглася свого. Після поразок у півфіналах 1968, 1990, 1996 і 2018 років вона вперше з 1966-го (тоді виграла домашній чемпіонат світу) вийшла до фіналу. Це було важко, довелося відіграватися на очах у вируючого «Вемблі». Адже трибуни весь час гнали гравців уперед.

Потрібно було згадати гіркі уроки минулого, щоб нарешті перетнути заповітну межу. Гарет Саутгейт, чий промах 1996-го коштував англійцям виходу до фіналу турніру, тепер уже в ролі тренера вивів збірну до фіналу.

У наполегливому поєдинку його команда взяла гору над непоступливими данцями. Для цього «Трьом левам» знадобилося дві години ігрового часу.

Поза сумнівом, суперники видали приголомшливий матч. У ньому ми не побачили футбольних смакот: команди діяли навіть прямолінійно. Але при цьому швидкості були пристойні, та й гольових моментів було чимало.

Головним чином їх створювали господарі. Однак рахунок у матчі відкрили данці. Ворота Пікфорда вперше на цьому Євро було взято, а зробив це прекрасним ударом зі штрафного Дамсгор.

Утім, радість гостей була нетривалою. Вже за дев’ять хвилин британці провели чергову атаку флангом, і К’єр, намагаючись перервати простріл Сака на Стерлінга, зрізав м’яч у власні ворота.

Англійці одразу спробували схопити бика за роги і вийти вперед, але данці дотерпіли не тільки до перерви, а й до свистка на завершення основного часу. Чудова гра оборонців і Шмейгеля дали змогу скандинавам дожити до екстратаймів.

А в додатковий час воротар і зовсім міг стати героєм Королівства Данського. В його ворота призначили не найочевидніший пенальті. Стерлінг (на знімку в центрі), дуже того бажаючи, знайшов контакт з ногами Мегле і Єнсена. Тоді Шмейгель (на знімку з м’ячем) відбив удар Кейна з 11-метрової позначки. Однак м’яч відскочив назад до капітана англійців, котрий, добивши м’яч у сітку, приніс своїй команді перемогу.

Надто вже втомлені були данці, які по ходу зустрічі втратили Крістенсена з Ділейні (обох замінили), і сил, щоб побігти на фінальний штурм, у команди Каспера Юльманна забракло. Однак ми маємо подякувати збірній Данії за прекрасну гру на Євро. Вона провела фантастичний турнір.

А ми тепер чекаємо на фінал між Італією та Англією. У неділю, 11 липня, одна з цих збірних назве себе найсильнішою в Європі.

Наставник англійців Гарет Саутгейт радості не приховував:

— Ми знали, що матч не буде простим. Сьогодні ми сказали гравцям, що від них потрібні стійкість і витримка, щоб впоратися з перешкодами, і нам це вдалося.

Я дуже пишаюся гравцями. Для мене велика радість бути тут сьогодні. Вболівальники створили неймовірну атмосферу.

До фіналу виходять, щоб вигравати. Ми перебудуємося і готуватимемося. Нам потрібно відновитися, гра забрала багато фізичних і моральних сил. Збірній Італії теж довелося нелегко, хоча у неї є зайвий день для відновлення...

Фото uefa.com.