Про це днями на форумі «Україна 30. Міжнародна політика» нагадав Президент України Володимир Зеленський. Він, зокрема, розповів, що підготовка до саміту Кримської платформи, який заплановано провести 23 серпня, просувається досить активно. Чимало лідерів іноземних держав вже зголосилися взяти участь у цьому форумі.

Нині триває активна підготовка до саміту — політики й експерти формують свої пропозиції та зауваження. Днями їх було представлено під час прес-конференції щодо обговорення кримського питання. Зокрема, експерт Центру оборонних стратегій Андрій Риженко озвучив чотири ймовірні сценарії військових дій Росії. Серед яких є 

і «Сценарій перетворення Азовського моря на російське озеро». Він базується на підписаній раніше угоді України з Росією про спільне використання Керченської протоки. Ця угода значно обмежує дії України, до того ж Росія ще й постійно порушує їх, захоплюючи дедалі більше території. З назви можна зрозуміти, що без рішучих активних дій української влади нічого позитивного очікувати не варто. А також що можливості загарбання Росією всіх вод Азовського моря лише збільшуються.

«Росія не готується до війни — Росія живе війною. Вона увійшла у війну з усім Західним світом», — зазначила у своїй промові заступниця голови правління Центру оборонних стратегій Аліна Фролова. Експерти вважають, що через свою агресивну політику на півострові Росія руйнує Крим зсередини. Чого лише варті соціокультурні, демографічні та історичні маніпуляції. Викоренення культурної спадщини з теренів республіки, утиски корінних жителів, ісламофобський компонент, вивезення архітектурних і художніх об’єктів.

Експерти наголошують і на тому, що потрібно уникати насильницьких методів і активно працювати над невійськовими підходами до вирішення питання. Закликають до спільних дій РНБО, МЗС України, уряд України та внутрішньосилові структури.

Нагадаємо: 20 лютого 2014 року, скориставшись втечею Віктора Януковича, Росія почала окупацію Криму. На півострів висадилися російські військові, які, прикриваючись місцевою самообороною, захопили державні органи, оточили військові частини. 16 березня без дотримання норм українського та міжнародного законодавства окупанти провели на півострові псевдореферендум, на основі якого 

18 березня анексували Крим, оголосивши його територією Росії. Міжнародна спільнота не визнала ні «референдуму», ні анексії. Генеральна асамблея ООН ухвалила вже дев’ять резолюцій, які підтверджують суверенітет та територіальну цілісність України. Такі само документи ухвалили й інші ключові міжнародні організації, зокрема ОБСЄ та Рада Європи. Західні країни через анексію українського півострова запровадили проти Росії санкції, які діють дотепер.