Вчена рада Львівського національного університету імені Івана Франка не підтримала законопроект № 3717 про внесення змін до ст. 48 Закону України «Про вищу освіту», в яких пропонують врегулювати питання освітньої діяльності для іноземних громадян та осіб без громадянства. Документ у разі його ухвалення дозволить навчати закордонних студентів в Україні будь-якою іноземною мовою, включно з російською.

«Послідовний курс на розбудову Української державності та зміцнення національної самоідентифікації українства передбачає збагачення й популяризацію національної мови та культури. З огляду на це вважаємо недоцільним внесення змін до Закону України «Про вищу освіту». Вважаємо, що пропоновані законодавчі ініціативи суперечать статті 7 Закону України «Про освіту», яка чітко визначає, що «мовою освітнього процесу в закладах освіти є державна мова», — вважають члени Вченої ради університету.

Нагадаємо, що профільний парламентський комітет рекомендував парламенту ухвалити за основу та в цілому законопроект № 3717  (доопрацьований). Статтю 48 «Мова освітнього процесу у закладах вищої освіти» хочуть доповнити абзацом 4 такого змісту: «Для іноземців, осіб без громадянства, які бажають здобувати вищу освіту за кошти фізичних або юридичних осіб, в окремих групах, що складаються виключно з іноземців та/або осіб без громадянства, навчання може здійснюватися іноземною мовою. При цьому заклади вищої освіти забезпечують вивчення такими особами державної мови  протягом усього періоду навчання».

На думку членів Вченої ради університету, доцільно застосовувати в українській освітній діяльності досвід інших держав у справі підготовки студентів-іноземців. Для цього необхідно створити спеціальний державний фонд і навчати іноземців на підготовчих відділеннях університетів на безплатній основі, що стане важливим засобом популяризації української мови у світі.

Львівський національний університет імені Івана Франка має хороший досвід у розробці державного стандарту української мови як іноземної. Це дає вагомі підстави стверджувати про важливість використання у процесі професійної підготовки іноземців в державі Україна саме української мови із умотивованим залученням іноземних мов, передусім англійської як міжнародної мови освіти та науки більшості країн світу.

Члени Вченої ради висловились вкрай категорично: «Вважаємо, що запропоновані зміни є неприйнятними, бо вони призведуть до зменшення простору функціонування української мови».

Львів.