У середу до 100 працівників підприємства «СхідГЗК» протестували біля Міністерства енергетики у Києві, вимагали виплатити зарплату за червень та стабілізувати роботу підприємства. А наступного дня шахтарі Смолінської і Новокостянтинівської копалень перекривали дорогу біля селища Смоліне на трасі Кропивницький — Новоархангельськ. Пізніше до них долучилися гірники Інгульської шахти. Протестувальники не надто ускладнювали рух і кожні 15 хвилин пропускали машини. Однак, як повідомив голова незалежної профспілки працівників підприємства Дмитро Бондарєв, акція безстрокова і готова перерости в масову — незадоволені гірники можуть перекрити дороги на Кривий Ріг чи Миколаїв.

За інформацією адміністрації підприємства, шахтарям заборгували зароблених 84 мільйони гривень. А за енергоносії винні понад півмільярда.

У Міненергетики зазначають, що управління активами підприємства мають передати «Енергоатому», який є єдиним покупцем уранової руди. Це дасть змогу напряму проводити розрахунки між підприємствами і вчасно виплачувати зарплату. Відповідне рішення має ухвалити уряд. Тільки коли?..