Таке рішення народні депутати ухвалили під час засідання комітету, яке відбувалося в режимі відеоконференції. Парламентарії розглянули проект закону № 5593 й альтернативні до нього № 5593-1 і № 5593-2.

Основним проектом пропонується внести зміни до низки законопроектів і, зокрема, розширити повноваження наглядових рад (наприклад, щодо затвердження ними стратегічних планів розвитку та річних фінансових та інвестиційних планів). Законотворці хочуть також конкретизувати перелік обов’язків органу або особи, яка відповідно до установчих документів юридичної особи чи закону виступає від її імені, а також яка є членом колегіального виконавчого органу юридичної особи, уточнити перелік фондів, які утворюються державними комерційними підприємствами за рахунок прибутку (доходу). Водночас Кабінету Міністрів мають намір надати повноваження щодо затвердження політики державної власності тощо.

Частина положень альтернативних законопроектів збігаються за змістом із відповідними положеннями основного проекту, однак містяться і розбіжності. Зокрема, в них інакше визначені частина елементів корпоративного управління.

Про підсумки розгляду законопроектів на засіданнях робочої групи поінформувала народний депутат Роксолана Підласа. Вона, зокрема, повідомила: «Після дискусії з Міністерством економічного розвитку та міжнародними партнерами з Європейського банку реконструкції та розвитку ми дійшли висновку, що є сенс доопрацювати всі законопроекти, оскільки жоден з них повною мірою не відповідає керівним принципам Організації економічного співробітництва та розвитку з корпоративного управління і не враховує рекомендації міжнародних організацій, наданих Кабінету Міністрів».

Р. Підласа зазначила, що робоча група напрацювала пропозиції, які передусім стосуються управлінських повноважень наглядових рад юридичних осіб, акціонером (засновником, учасником) яких є держава. Так, пропонується наділити їх правами затверджувати фінансові, стратегічні та інвестиційні плани підприємств, а також призначати керівника. Передбачається, що порядок оплати праці членів наглядових рад визначається Кабінетом Міністрів.

Під час обговорення народні депутати наголошували на необхідності реформування корпоративного управління згідно з міжнародними принципами і висловили низку зауважень.

Прозвучала пропозиція під час підготовки законопроекту до другого читання провести комітетські слухання з обговорення цього законопроекту за участю всіх зацікавлених сторін. Комітет ухвалив рішення підтримати, внести на розгляд Верховної Ради доопрацьований варіант законопроекту і рекомендувати прийняти його за основу.

Інформаційне управління апарату Верховної Ради України.