До роботи над нею долучилися більше 10 музеїв з усієї країни, а також морський музей міста Пельї в Італії. Допомагали також міністерства культури і закордонних справ України.

Головні акценти виставки – кримські місця і матеріали, які ще невідомі загалу. Автори дослідження, яке лягло в основу експозиції, поставили собі за мету вивчити маловідомі шляхи Середньовіччя. Оглянути експозицію можна буде протягом трьох місяців.

Ключові об’єкти виставки – закладні будівельні плити. Так, вже на вході до «Хлібні» представлено плити з Судацької фортеці (на знімку). Ці пам’ятки є надважливим історичним джерелом інформації. Завдяки ним можна дізнатися точні дати будівництва, вони вказують на адміністративну систему міста, дають можливість уявити, яким саме воно було. 

Під час церемонії відкриття перша заступниця міністра закордонних справ Еміне Джапарова наголосила на важливості такого заходу з огляду на те, що при окупації Криму Російською Федерацією була зруйнована та вивезена більша частина культурного археологічного спадку півострова.

Нагадаємо, що вже в серпні цього року відбудеться установчий саміт Кримської платформи, участь в якому планують взяти глави багатьох країн. Мета саміту – обговорення шляхів деокупації АРК.

Фото автора.