У волонтерському центрі — хоспісі для літніх людей у місті Часовому Ярі.

За час роботи з 2017 року центр прийняв понад двісті осіб.

«Наша команда допомагає людям старшого віку в разі потреби відновити документи, оформити соціальні виплати або пенсію, отримати доступ до медичних і соціальних послуг», — розповів керівник гуманітарного центру «Проліска — Часів Яр» Євген Ткачов.

Співробітники гуманітарного центру «Проліска — Часів Яр», що працює за підтримки Агентства ООН у справах біженців, забезпечують соціальний супровід людей, які проживають в хоспісі, піклуючись про захист їхніх прав на гідне життя.

«Я приїхала сюди на попутках з Луганської області в 2019 році, після того, як від мене відмовилися сини, — згадує підопічна волонтерського центру в Часовому Ярі Алла Петрівна. — Здоров’я похитнулося через перенесений стрес, коли навколо були стрілянина і вибухи. Доглядати за мною нікому, а залишатися однією — страшно. Тут мені комфортно, та й веселіше — разом дивимося телевізор, гуляємо у дворі. На свята для нас готують олів’є, холодець та інші смаколики, як вдома, а щотижня у нас морозиво і фрукти».

У гуманітарній місії «Проліска» повідомили, що до проблем, з якими найчастіше стикаються люди похилого віку, належать: погане поводження з боку рідних і близьких, фізичне насильство, недоброзичливе та недбале ставлення з боку персоналу деяких медичних установ та органів соціального захисту.

За даними досліджень, представлених на 89-му пленарному засіданні Організації Об’єднаних Націй, «частка людей у віці 60 або більше років у всій чисельності населення світу становитиме до 2050 року понад 20 %».

Отже, волонтери громадського об’єднання «Проліска» наголошують на необхідності всебічної підтримки однієї з найбільш уразливих категорій людей, які постраждали від збройного конфлікту на Донбасі, й нагадують на важливості турботливого ставлення до літніх людей. «Адже те, як суспільство ставиться до людей старшого віку, безпосередньо впливає на стабільність і процвітання всього соціуму», — нагадали представники гуманітарної місії «Проліска» загальновідому аксіому.

Донецька область.


Фото гуманітарної місії «Проліска».