Лідери держав обмінялися вітаннями з нагоди десятої річниці встановлення стратегічного партнерства між Україною та КНР і підтвердили обопільну налаштованість на його розвиток і поглиблення.

Очільники країн обговорили питання боротьби з викликами, пов’язаними з пандемією COVID-19. Президент України Володимир Зеленський подякував Голові КНР від імені українського народу за постачання вакцин проти коронавірусу в Україну: «Ці вакцини врятували життя багатьом українцям».

Володимир Зеленський та Сі Цзіньпін відзначили, що спільна боротьба з пандемією і співробітництво України і Китаю є живим втіленням дружби між нашими народами.

«Китай — торговельно-економічний партнер України номер один у світі. Й ми зацікавлені в повній реалізації потенціалу двосторонньої взаємодії, насамперед у сферах торгівлі та крупних інфраструктурних проектів», — зауважив Президент України. Глава держави окремо зазначив, що, попри глобальну пандемію, товарообіг між Україною і Китаєм зростає другий рік поспіль. Це свідчить про продуктивну двосторонню співпрацю.

Володимир Зеленський наголосив на важливості участі китайських інвесторів у реалізації низки проектів з розвитку інфраструктури морських портів, будівництва й модернізації доріг, розвитку залізниць та міської інфраструктури й муніципального господарства.

Під час розмови було підтверджено зацікавленість у нарощуванні українського експорту до Китаю та розширенні співробітництва в переробці української сільськогосподарської продукції.

Голова КНР відзначив важливість президентського проекту «Велике будівництво» й висловив готовність Китаю співпрацювати в цьому напрямі.

Крім того, сторони приділили увагу потенціалу співпраці в галузі торгівлі та можливості збільшення її обсягів. Володимир Зеленський висловив сподівання, що Україна може стати «містком у Європу» для китайського бізнесу.

Очільники держав обговорили важливість розвитку міжлюдських контактів між нашими країнами та домовились укласти угоду про безвіз між Україною і Китаєм.

Володимир Зеленський підтвердив незмінність позиції України в питанні єдиного Китаю.

Голова КНР, у свою чергу, підкреслив, що Китай поважає шлях незалежності, обраний українським народом, підтримує суверенітет і територіальну цілісність України.

Лідери держав обмінялися запрошеннями здійснити візити в зручний час, повідомляє прес-служба Президента України.