Це імпортний бароскоп. Він являє собою міцну відеокамеру з об’єктивом із сапфірового скла, сховану у кожусі з нержавіючої сталі. Приєднаний до неї оптоволоконний кабель дає змогу проштовхнути камеру у трубу на відстань до сорока метрів і докладно роздивитися її стан. Це можливо навіть у темряві та під водою, оскільки прилад має режим роботи з інфрачервоною підсвіткою. Техніку щойно почали використовувати, а працівники водоканалу нею вже не нахваляться.

— Бетонні й металеві мережі каналізаційних колекторів у облцентрі прокладали тридцять-п’ятдесят років тому. Вони дуже зношені, оскільки коштів на їх заміну в бюджеті хронічно бракує. Тому труби тріскаються чи провалюються, а шукати аварійні місця до того доводилося навпомацки — просто підганяли екскаватор та рили траншеї. Тепер бароскоп може швидко і точно визначити ділянку, на якій комунікації потребують ремонту чи заміни, допоможе оцінити масштаби аварії. Так економиться ресурс техніки, зменшуються витрати на пальне. Та й просто ям на вулицях міста поменшає, — задоволений начальник автоматичної служби управління комунального підприємства «Виробниче управління водоканалізаційного господарства Херсона» Олександр Заїкин.

Звичайно, у світі вже не дивина й розумні відеокамери на роботизованих платформах, які виконують такі місії ще краще. Але їх вартість у рази більша — такі витрати херсонським комунальникам поки що не по кишені.

Вл. інф.